sazvali presicu prije sastanka

eTV: HNS-ovci optužili Čačića da želi stvoriti protuzakonitu platformu za političko djelovanje

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.09.2017. 13:30

Zadnja izmjena: 04.09.2017. 13:38

Foto: Luka Šalamun

Gradonačelnici i načelnici HNS-a, na čelu s gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem i načelnikom Sračinca Božidarom Novoselcem, protive se osnivanju savjetodavnog tijela gradonačelnika i načelnika Varaždinske županije, što je ideja župana Radimira Čačića koji ih je danas sve pozvao na sastanak koji je upravo u tijeku.

Međutim, HNS-ovi dužnosnici lokalne samouprave ispred županijske palače okupili su se još prije početka samog sastanka te optužili Čačića da dovodi u pitanje legimitet i legalitet lokalne samouprave, odnosno da si zapravo stvara platformu za „populističko političko djelovanje“.

- Našli smo za shodno obratiti se medijima jer smatramo da nije potrebno osnivanje jednog takvog savjetodavnog tijela jer takva koordinacija je postojala i prijašnjih godina. Nema  potrebe ni za osnivanjem savjetodavnog tijela mjesnih odbora, njih je jako puno i prije svega odgovorni su nama načelnicima – rekao je Božidar Novoselec.

"Derogira i patronizira"

- Derogira se i lokalna i mjesna samouprava, naprosto ona se patronizira – što smatramo da u današnje vrijeme u Hrvatskoj nije prihvatljivo – rekao je Batinić, najavivši da će se i dalje odazivati sastancima, međutim već danas će županu Čačiću predložiti da se „savjetodavno tijelo“ preoblikuje u „koordinaciju“.

Jedna od tema sastanka koji je sazvao Čačić, uz osnivanje spomenutog savjetodavnog tijela, trebao bi biti i porez na nekretnine, no Batinić je optužio Čačića da je „upravo njegov zastupnik glasovao za taj zakon“ još u prosincu prošle godine.

- Mi u HNS smo bili protiv navodeći da bi zakon trebalo doraditi, upravo zbog čega je predsjednik Vlade ovaj zakon sada stavio u neku vrstu mirovanja. Zato me čudi što se župan Čačić tek sada „probudio“. Očito traži neku vrstu platforme kako bi se mogao osobno promovirati – zaključio je Batinić.

 

 

 

Komentari