etv studio

eTV - Petrić: Bosilj je potrošio zadnju šansu, lakše mu je bilo s HDZ-om i Pataftom

Za Bosilja je rekao da mu se bilo lakše dogovoriti s HDZ-om, te da je, kršeći dogovor koji su nakon izbora sklopili, što se njihove platforme tiče, potrošio svoju zadnju šansu.
Objavljeno: 17.06.2022. 12:05

Zadnja izmjena: 17.06.2022. 12:45

Nakon što je HDZ dao naslutiti kako više nije izvjesno da će podržati proračun, Hrvoje Petrić u današnjem eTV studiju nije ostavio ni tračak nade da bi proračun mogao podržati Budimo grad.

Za Bosilja je rekao da mu se bilo lakše dogovoriti s HDZ-om, te da je, kršeći dogovor koji su nakon izbora sklopili, što se njihove platforme tiče, potrošio svoju zadnju šansu.

- Proračun za 2022. godinu smo podržali kao nekakvu zadnju šansu ove vlasti. Od tada se ništa na bolje nije promijenilo. Vidite i po našim istupima, nismo zadovoljni načinom na koji se Grad vodi. Imali smo dogovoreno s gradonačelnikom i zamjenikom na koji način će se izmijeniti odluka primjerice o minimalnoj javnoj usluzi zbrinjavanja otpada, da će se napraviti pozitivan korak prema tome da građani plaćaju prema stvarnoj količini preoizvedenog otpada. Njima je lakše od toga bilo dogovoriti se s HDZ-om. Lajtmotiv cijele zadnje godine je da ne postoji stvarna politička volja, da je daleko jednostavnija politička trgovina.

'Patafta ga je iskoristio'

Sličnim riječama Petrić se očitovao i o nedavno sklopljenoj nagodbi s T&H Investom. Ona zaista može predstavljati ključan korak, ali je Bosilj to išao napraviti pod svaku cijenu, što je Davor Patafta iskoristio, smatra Petrić.

- Gradonačelnik je s Pataftom u same pregovore ušao na način da je jasno signalizirao da on to želi postići pod svaku cijenu. Kada nekome iz suprotne strane date do znanja da nešto želite pod svaku cijenu, onda je ta suprotna strana u daleko boljoj poziciji. Nagodba i stav Grada polazi od pretpostavke da Grad loše stoji u pravnim postupcima, sa čime se ne mogu složiti, a nagodba pretpostavlja da će obje strane popustiti. Ova nagodba je napravljena na način da su popuštanja Patafte, odnosno T&H Investa bila minimalna, a Grada prevelika i nedopustiva.

'Ovo nas vrijeđa'

Prozivke da politički egzistiraju na račun otpada u Brezju kao platforma smatraju uvredljivom. Upravo obilaze grad, kaže Petrić, i komuniciraju najrazličitije teme. Stava su da je vrijeme za prodaju Termoplina, ali samo pod uvjetom da se zna kamo s novcem. Imaju pritom i više konkretnih prijedloga.

- Taj novac se izvanredno može upotrijebiti za sveobuhvatno renoviranje prometne infrastrukture, izgradnju biciklističkih staza, mogu se sagraditi podzemne ili nadzemne garaže koje će riješiti promet u centru i promet u mirovanju, riješiti nešto što nedostaje u gradu, a to je optička mreža. Mi smo u 21. stoljeću, a ja u Brezju imam pola megabita "upload". Kada smo imali sjednicu Gradskog vijeća, djeci sam rekao da gase internet jer nisam ništa vidio. Navečer supruga i ja gledamo televiziju, klinci upale YouTube, a meni stane slika. Ne samo meni, nego svima u mom kvartu.

'Bolji sam odvjetnik od Habijana'

Petrić se slaže da će dio građana Nevenu Bosilju honorirati stav oko imenovanja Brune Istera, no kaže da se on s takvim ne druži. Prema njegovom pravničkom sudu, imenovanje je "potpuno nezakonito", samo još nitko nije pokrenuo procese. Imao je u tom pogledu i poruku za svojeg odvjetničkog kolegu Damira Habijana koji je rekao kako je imenovanje Brune Istera po zakonu.

- Damir Habijan nije u pravu. Ja ću bez lažne skromnosti reći da sam ja puno bolji pravnik od Damira Habijana i da Damir Habijan ovo koristi čisto politički – rekao je Petrić.

'Vlasnik Saubermachera? Da bar'

Kaže da župan Anđelko Stričak namjerno prešućuje što je njegov odvjetnički ured dobro napravio za bolnicu (uštedio joj velike iznose), a zarađenog novca se ne misli odreći jer radi svoj posao. Govorio je i o svojoj povezanosti s tvrtkom Saubermacher, za koju Čehova lista tvrdi da joj je u interesu slom Čistoće. Oni su samo njegov klijent, kaže.

- Mislim da je gospodin Avar rekao da sam vlasnički povezan sa tom tvrtkom, nažalost nisam, ali bilo bi mi lijepo da jesam. Nikakve istine u tome nema. Nikakve istine nema u tome da se ja brinem. Oni mislim da nikad nisu bili zainteresirani za ikakve poslove u Gradu Varaždinu od 2002.godine kada su oni izgubili tu koncesiju u Gradu. Niti su se javljali na natječaje niti su se pokušavali javljati na natječaje koji su se provodili tako da oni apsolutno nemaju tu nikakav interes koliko ja znam. Ali ja nisam njihov predstavnik, ne vodim njihovu poslovnu politiku, ja sam jednostavno njihov pravni zastupnik u sporovima i to je to – objasnio je Petrić.

Možda se preseli u Italiju

Zaključno, od svojih pricipa neće odustati iako ih neki nazivaju "destruktivcima". I dalje smatra da bi se mogli angažirati nestranački direktori, ali politici trenutna percepcija "da se sve već zna" odgovara.

Na pitanje kako bi on održavao većinu, Petrić nije dao izravan odgovor, odnosno rekao je kako je najbolje osvojiti većinu. Saznali smo i nešto privatno o njemu, pa čak i to da bi se jednog dana mogao preseliti u Italiju ili Portugal.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradski vijećnik platforme Budimo grad Hrvoje Petrić pogledajte ovdje:

 

Komentari