bez zadrške

eTV - Jenkač: Bilo bi čudno da ne idemo s HNS-om. Čehok je oslabio, oslobodio se prostor

Kada je riječ o lokalnoj politici, Jenkač smatra kako su posljednji izbori pokazali da se otvara novi prostor, i to prvenstveno kod birača Ivana Čehoka , ali i HNS-a te Reformista....
Objavljeno: 06.06.2023. 11:49

Zadnja izmjena: 06.06.2023. 12:09

U eTV studiju danas je gostovao saborski zastupnik Siniša Jenkač, koji je komentirao političku scenu uoči nadolazeće „super izborne godine“, kako ju je nazvao.

Na pitanje voditeljice, kakva je budućnost suradnje HDZ-a i HNS-a Jenkač je odgovorio:

- Bilo bi čudno da se to ne dogodi, jer biračima koji su to prihvatili, to više nije ništa strano. Ta suradnja je sad daleko normalnija nego što je bila 2017. Nije to više bauk. HNS više nije ni regionalni nego je lokalni igrač, promijenili su se i akteri, makar je i Čačić tri godine bio koalicijski partner HDZ-a u županiji i državi.

Bosilj pobjeđuje i 2025.

Kada je riječ o  lokalnoj politici, Jenkač smatra kako su posljednji izbori pokazali da se otvara novi prostor, i to prvenstveno kod birača Ivana Čehoka, ali i HNS-a te Reformista.

- Godine 2017. Čehok se vratio kao feniks iz pepela. Teško više može na taj način uspjeti. Bosilj je dobio veliku potporu i on je taj koji vuče SDP, koji je svjestan da sam po sebi nema toliku potporu. Bosilj je sigurno i sljedeći gradonačelnik. Najveći gubitnik je po broju mandata je Čehok. HDZ nije ostvario iskorak. Sad je pitanje tko će ući u prostor koji se tu oslobađa: prostor Čehoka, HNS-a i Reformista.

U Ivancu možda HDZ-SDP

Za situaciju u Ivancu Jenkač kaže da nije usporediva s onom u Novom Marofu, kada je on dolazio na vlast, ali vidi potencijal za opciju kojoj pripada, iako smatra da i Batinić dobro politički iskorištava određene situacije.

- Na snazi je neka puzajuća promjena koja ima potencijala. Možda čak i SDP uđe u neku koaliciju s HDZ-om, kada je već sad podržao Zdenka Đurasa za predsjednika vijeća. To nije nemoguće.

U vremenu koje dolazi Jenkač smatra da će određenu ulogu odigrati i Savez za sjever koji formira „bivši HNS“ (Matija Posavec, Milorad Batinić, razni nezavisni), a kojoj će prema Jenkačku možda pripadati i Reformisti.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao saborski zastupnik Siniša Jenkač pogledajte ovdje:

 

Komentari