obveza ili izbor?

eTV - Siniša Jenkač i Željko Posavec: Ovo su njihovi (različiti) stavovi o vojnom roku

Iako dijele istu poziciju na svojim listama, onu na broju 10 i oboje na izborima traže preferencijalne glasove kako bi osvojili saborski mandat, stavovi o vojnom roku HDZ-ovog Siniše Jenkača i SDP-ovog Željka Posavca razlikuju se iz temelja...
Objavljeno: 10.04.2024. 11:26

Zadnja izmjena: 10.04.2024. 11:34

Foto: Arhiva

Iako dijele istu poziciju na svojim listama, onu na broju 10 i oboje na izborima traže preferencijalne glasove kako bi osvojili saborski mandat, stavovi o vojnom roku HDZ-ovog Siniše Jenkača i SDP-ovog Željka Posavca razlikuju se iz temelja, a iste su pojasnili nedavno u našoj emisiji. Dok Jenkač tvrdi kako je to stvar nacionalne sigurnost, Posavec smatra kako ulaganja umjesto u vojsku treba preusmjeriti drugdje.

Naime, Jenkač je kazao kako se ratom u Ukrajini situacija u svijetu drastično promijenila te izazvala reakcije neutralnih država, a kao primjer ističe Švedsku.

- Ako mi nećemo reagirati kao država, a vidimo da neke druge države reagiraju, koje su bile neutralne 200/300 godina. Kad vam jedna Švedska, koja ima vojni rok i naoružava se do zuba i koja se rukama i nogama borila da uđe u NATO, to je poruka da je to ozbiljna situacija i da se mi kao narod itekako moramo početi pripremati i ozbiljno razmišljati o potencijalnom ratnom sukobu. Ni s 1989. na 1990. nitko nije mislio da će doći do sukoba. 'Preko noći' raspala se država. Promjene se ne događaju u sto godina, mogu se dogoditi u godinu dana – poručio je.

'Stanovi i studentski domovi, a ne kasarne'

Da ratovi koji se događaju sa strane nisu naši ratovi te da vojni rok mora biti stvar osobne preferencije, smatra Posavec pojasnivši svoj stav ovako: 

- Hrvatska treba ulagati u stanove za mlade i studentske domove, a ne u kasarne. Onaj koji se želi prijaviti na vojni rok može to učiniti i sada i bit će mu to i plaćeno. Provest će tamo tri mjeseca koliko je zadano zakonom i imat će prilike obučiti se. Nalazimo se pred velikim klimatskim promjenama. Treba uložiti u civilnu zaštitu, u vatrogastvo. Sve su češće poplave, požari kao i tuče u našim naseljima i gradovima u Varaždinskoj županiji. To je jedno od ulaganja za koje bih se ja zalagao više nego što je uvođenje obveznog vojnog roka. Tko želi, može ići – zaključio je.

 

Komentari