današnja emisija

eTV - Lukačić predstavio ujedinjeni centar: 'EU izbori su test za lokalne, želimo utjecati na 80 posto investicija'

HNS, Nezavisna platforma Sjever i Reformisti sada igraju za isti tim, a predsjednik županijskog HNS-a Krunoslav Lukačić kaže kako je to bila njegova intencija od samoga početka...
Objavljeno: 03.06.2024. 10:51

Zadnja izmjena: 03.06.2024. 11:09

Foto: Arhiva

U Varaždinu će se danas predstaviti koalicija od čak 14 stranaka centra, koje zajedno izlaze na europske izbore, a to će ujedno biti njihov test za zajednički izlazak na lokalne izbore.

HNS, Nezavisna platforma Sjever i Reformisti sada igraju za isti tim,  a predsjednik županijskog HNS-a Krunoslav Lukačić kaže kako je to bila njegova intencija od samoga početka. Lukačić je ujedno kandidat za preferencijalni ulazak u Europski parlament, proteklih nekoliko tjedana u intenzivnoj kampanji. Preko europskih i lokalnih izbora, kaže, žele utjecati na buduću vladu da ne bude niti „predesna“ niti „prelijeva“.

'Ili mi ili samo Domovinski'

- Naše okupljanje nije „fenomen“ nego težnja već dugi niz godina da se objedine centrističke i liberalne stranke, na što sam pozivao još na prošlim lokalnim izborima. Sada se to dogodilo i zbog toga sam vrlo sretan. A na vaše pitanje, kako je moguće da jedni s HDZ-om surađuju a drugi ne, ja bih postavio protupitanje: zar mislite da je bolje da je u vladajućima samo HDZ i Domovinski pokret ili da HNS, HSLS i manjinci drže balans?

'Nedjelja određuje 80 posto investicija i budući smjer Europe'

Uz Lukačića u emisiji je gostovao Valter Flego, u proteklih pet godina euro zastupnik, a ranije istarski župan iz IDS-a koji predvodi ovu koaliciju 14 stranaka centra. Dvije stvari treba istaknuti, kaže, u kontekstu EU izbora.

- Oko 80 posto svih javnih investicija gradova, općina, županija, države, financira se iz EU novaca. Mislim da će izuzetno važno biti u sljedećih sedam godina tko će i na koji način slagati europski proračun, a to radi europski parlament kroz odbore. I zato je izuzetno važno pogoditi prioritete županija, građana i hrvatskog gospodarstva – kaže Flego, naglašavajući kako su izbori u nedjelju ujedno i referendum o daljnjem smjeru Europske unije u kontekstu svega što se događa.

'EU fondovima bavim se dugo i na mnogo mjesta vidim potencijale'

Lukačić ističe kako se EU fondovima bavi već gotovo 15 godina, što kroz javni sektor, što kao privatni poduzetnik.

- Fondovima Europske unije bavim se od 2011. Varaždinska županija i Istarska imale su razvojne agencije koje su pripremale velik broj pretpristupnih projekata, puno toga se odradilo i možda zbog toga i jesmo danas jedni od najrazvijenih. Vidim potencijal daljnji potencijal u kontinentalnom turizmu, gospodarstvu, inovacijama, da bi kranje stvorili moderna zanimanja  koja će nositi veće plaće. Treba odraditi i prometnu infrastrukturu, primjerice, znamo kakva nam je željeznica…

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali Krunoslav Lukačić i Valter Flego, predstavnici liste 14 centrističkih stranak za EU parlament, pogledajte ovdje:

 

Komentari