današnja emisija

eTV - Marković: Na jesen ćemo predstaviti kandidata protiv Anđelka Stričaka

SDP je na EU izborima ponovno osvojio četiri mandata, s čime je Marković osobno zadovoljan, no smatra kako su izbori pokazali objektivno stanje u Varaždinu i Županiji...
Objavljeno: 20.06.2024. 12:14

Zadnja izmjena: 20.06.2024. 12:25

O nedavno završenim izborima za Europski parlament i kako su parlamentarni izbori utjecali na iste razgovarali smo danas, između ostalih tema, u eTV studiju s predsjednikom Gradske organizacije SDP-a, zamjenikom gradonačelnika Grada Varaždina, a od nedavno i saborskim zastupnikom Miroslavom Markovićem.

SDP je na EU izborima ponovno osvojio četiri mandata, s čime je Marković osobno zadovoljan, no smatra kako su izbori pokazali objektivno stanje u Varaždinu i Županiji.

- Možemo povući paralelu sa parlamentarnim izborima. Bez obzira što je bio značajno manji odaziv, vidimo da je omjer snaga u našoj županiji, pogotovo u Varaždinu, ostao isti, a to je da je SDP koji je išao samostalno s nezavisnim kandidatima. U Varaždinu smo dobili opet preko 40 posto, u županiji 36 posto. Daleko iza nas je HDZ u Varaždinu, u županiji su nešto bliže radi drugačije strukture stanovništva. Možemo biti zadovoljni. Sve što radimo u Gradu se na neki način preslikava i na rezultate u Varaždinu koji su bitnije bolji nego u drugim dijelovima županije i sjevera. Sjever Hrvatske ipak je okrenut prema lijevom centru i to vrlo značajno - navodi Marković. 

'Pomaknuli smo se konzervativno i to se vidi na politikama Vlade'

Ujedinjene stranke centra na izborima za Europski parlament nisu osvojile mandat, a Marković smatra kako je upravo to pokazatelj da Hrvatske skreće blago u desno zajedno s činjenicom da je Vladu formirao HDZ i Domovinski pokret.

- Stranke centra su pokušale stati 'svi pod jedan kišobran'. Bio je tu i Matija Posavec, Reformisti, IDS, Fokus, HNS koji je priljepak HDZ-a. Bilo je malo čudno, na parlamentarne izbore išli su svaki svojim putem.  Svi zajedno nisu uspjeli doći do mandata i to je vrlo problematično za Hrvatsku jer je centralna opcija nekad bila dosta bitna. Nitko nije mogao formirati vlast bez jakog centra i očito se političko platno pomaknulo u desno. Pomaknuli smo se konzervativno i to se vidi na politikama Vlade. Morali su sklopiti koaliciju s krajnjom desnicom koja kupuje diplome po Bosni i to su kojekvakvi opskurdni likovi koji se voze Ferrarijima s osuđenim kriminalcima. To je došlo na vlast i Hrvatska ide u lošem smjeru - naglašava Marković. 

'Stričaku ćemo suprotstaviti kandidata koji će ga pobijediti'

Za lokalne izbore slijedeće godine SDP sprema kandidata koji će pobijediti Stričaka, kaže Marković. Moguću koaliciju ne vidi s određenim centrističkim strankama, dok će s jednom razgovarati.

- Suprotstavit ćemo onoga koji će ga pobijediti. Na jesen ćemo objaviti kandidata. Iskreno, čudno mi je da HDZ uopće nominira Stričaka za župana, ne moram govoriti koji su to razlozi – od tučnjave, vrijeđanja na presicama na osobnoj razini, preko nekog gleda u kartone očito i misli da raspolaže nekakvim informacijama. Taj čovjek nažalost nije na toj razini na kojoj bi trebao biti. Mi smo korektni i želimo surađivati. Ovdje se očito radi o njegovom osobnom amozitetu prema nama, a toga u politici ne smije biti. Ne smije stradavati Grad Varaždin i Varaždinska županija zbog osobnih amoziteta. HNS nije opcija za koaliciju na lokalnim izborima, Reformisti isto nisu, a sa Sjeverom ćemo sigurno razgovarati - kazao je.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković pogledajte ovdje:

 

Komentari