'umjesto bosilja, njegovo cmizdrenje'

eTV - Stričak jučer i danas (namjerno) štedi Bosilja, a proziva Markovića?

SDP prema njemu radi "igrokaze" dok je Bosilj "častan i pošten", od Bosilja očekuje "odgovore", kod njegovog zamjenika podrazumijeva "cmizdrenje"...
Objavljeno: 13.01.2023. 13:10

Zadnja izmjena: 13.01.2023. 13:24

Anđelko Stričak reagirao je na jutrošnje priopćenje SDP-a, no u svojoj reakciji zapravo traži da se o navodima koji su on i Damir Habijan iznijeli oglasi izravno Neven Bosilj umjesto svojeg zamjenika.

Implicira mu pritom da nema samostalnost u odlukama.

- Kao što to inače u posljednje dvije godine u Gradu Varaždinu biva, trebaju im tjedni da odgovore na najjednostavnija pitanja jer gradonačelnik najprije mora provesti brojne konzultacije o tome što smije. Najprije mora tražiti odobrenje svojeg zamjenika Miroslava Markovića, on pak od Radimira Čačića koji se potom mora posavjetovati s „posebnom“, pa prođu tjedni dok konačno odobrenje što smije ne dođe natrag do gradonačelnika – napisao je danas.

Između Nevena Bosilja i njegove stranke razliku je radio i jučer, kada je rekao:

- Ovo je bio još jedan igrokaz SDP-a. Najpoštenije, najkorektnije i najčasnije, a gradonačelnika Bosilja smatram časnim i poštenim čovjekom, jest da podnese ostavku i da se ide na izbore za sve. Između ostalog, imali smo priliku čuti da on namjerava biti gradonačelnik dvije godine i jedan dan. Sad je prilika da se sve to odradi – govorio je.

SDP, dakle, prema njemu radi "igrokaze" dok je Bosilj "častan i pošten".

'Umjesto Bosilja, njegovo cmizdrenje'

U sličnom tonu nastavio je danas:

- Umjesto da čujemo odgovor gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja zbog čega nije poduzeo sve zakonom predviđene radnje da se usvoji proračun Grada Varaždina za 2023. godinu, ponovo čujemo samo Markovićevo „cmizdrenje“ i prebacivanje odgovornosti na oporbu - napisao je.

Od jednoga, dakle, očekuje "odgovor",  a kod drugoga podrazumijeva "cmizdrenje".

Cijelo priopćenje u kojem je predsjednik županijskog HDZ-a ponovio glavne naglaske svoje presice od četvrka pročitajte ovdje.


Priopćenje A. Stričaka

Umjesto da čujemo odgovor gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja zbog čega nije poduzeo sve zakonom predviđene radnje da se usvoji proračun Grada Varaždina za 2023. godinu, ponovo čujemo samo Markovićevo „cmizdrenje“ i prebacivanje odgovornosti na oporbu.

U više navrata sam naglašavao da postoji više mogućnosti za usvajanje proračuna Grada i sprečavanje prijevremenih izbora. Primjerice, da gradonačelnik okupi novu većinu u Gradskom vijeću, da izbaci zbrinjavanje baliranog otpada iz prijedloga proračuna dok se svi klubovi vijećnika ne usuglase oko rješavanja tog velikog problema ili da predloži Gradskom vijeću Odluku o privremenom financiranju, npr. kao što je 2016. godine učinio tadašnji gradonačelnik Goran Habuš.

Dakle, umjesto da napokon odgovori zašto nije poduzeo ništa od toga, on (opet) prebacuje odgovornost na oporbu. Valjda bi drugovima iz partije trebalo biti jasno da oporba nije ta koja predlaže i osigurava većinu za donošenje temeljnog financijskog dokumenta Grada Varaždina. Između ostalog, gradonačelnik je jedini ovlašteni predlagatelj, znači nitko drugi.

Zamislimo situaciju da premijeru Andreju Plenkoviću ne prođe proračun u Hrvatskome saboru, pa da potom „cmizdri“ nad Peđom Grbinom, Mirom Buljom, Ninom Raspudićem ili Ankom Mrak Taritaš …i na njih svaljuje odgovornost zbog neizglasavanja državnog proračuna. Nezamisliva situacija!

Međutim, kao što to inače u posljednje dvije godine u Gradu Varaždinu biva, trebaju im tjedni da odgovore na najjednostavnija pitanja jer gradonačelnik najprije mora provesti brojne konzultacije o tome što smije. Najprije mora tražiti odobrenje svojeg zamjenika Miroslava Markovića, on pak od Radimira Čačića koji se potom mora posavjetovati s „posebnom“, pa prođu tjedni dok konačno odobrenje što smije ne dođe natrag do gradonačelnika.

Podsjećamo da je gradonačelnik Bosilj dužan odgovoriti na sljedeća pitanja:

- Zbog čega nije pred Gradsko vijeće uputio novi prijedlog proračuna za 2023.?

- Zbog čega nije predložio Odluku o privremenom financiranju (primjer gradonačelnika Habuša iz 2016.)

- Zbog čega je tjednima prije održavanja sjednice Gradskog vijeća, na kojoj proračun nije prošao, tražio mišljenje resornog ministarstva o posljedicama neizglasavanja, odnosno tko ide na izbore, samo Gradsko vijeće ili i gradonačelnik?

- Zbog čega je neposredno prije te sjednice Gradskog vijeća na račun Grada Varaždina provodio stranačku anketu?

Vjerujem da navedena pitanja nisu preteška i da će ovaj put konzultacije teći brže.

Predsjednik ŽO HDZ-a Anđelko Stričak

Komentari