današnja emisija

eTV - Sučelili se Jenkač i Posavec, zaiskrilo oko škola i vrtića: 'Vama nitko ne brani!' 'Nije istina!'

Posavec je poručio kako je njihov prijedlog da više susjednih općina svoje ustanove spoji u jednu radi smanjenja troškova, ali to prema njegovim riječima "ne odgovara HDZ-u". Jenkač mu je na to odvratio kako "nitko nikome ne brani funkcionalno spajanje", odnosno da ono što Posavec govori ne odgovara činjenicama...
Objavljeno: 08.04.2024. 12:09

Zadnja izmjena: 08.04.2024. 12:30

U današnjem su eTV studiju gostovali Siniša Jenkač (HDZ) i Željko Posavec (SDP), obojica preferencijalni kandidati te obojica broj 10 na listama za nadolazeće izbore za saborske zastupnike, a u jednom je dijelu emisije lagano i zaiskrilo.

Naime, do povišenih tenzija došlo je kod pitanja o školama i vrtićima. Posavec je poručio kako je njihov prijedlog da više susjednih općina svoje ustanove spoji u jednu radi smanjenja troškova, ali to prema njegovim riječima "ne odgovara HDZ-u". Jenkač mu je na to odvratio kako "nitko nikome ne brani funkcionalno spajanje", odnosno da ono što Posavec govori ne odgovara činjenicama.

Rasprava se, međutim, nastavila:

  • POSAVEC: Ne možete ukinuti ako imate ugovor o sufinanciranju i pet godina monitoringa da morate sami imati javnu ustanovu.
  • JENKAČ: Dobro, to je drugo ako si u projektu.
  • POSAVEC: O tome sam ja govorio, mjera 7.4.1. zabranila je spajanje da bi Vlada onda uvela funkcionalno spajanje općina. Očito se nije radilo s dobrom strategijom ...
  • JENKAČ: Ovo je miješanje krušaka i jabuka. Ako ulazite u EU projekt, pa i kroz mjeru 7.4.1., uvijek je definirano da pet godina mora biti namjena za koju je predviđena. Isto je u Austriji, Mađarskoj i tako dalje.
  • POSAVEC: Ali NPOO je sada to omogućio, a isto su europska sredstva.
  • JENKAČ: Dobro, to je potpuno druga priča.

'Bolja povezanost sa Slovenijom, veće plaće...'

Što se tiče strateških interesa Varaždinske županije za koje bi se trebao zalagati svaki političar iz naše županije, bez obzira iz kojeg dolazio spektra, Posavec smatra kako je to prije svega mreža brzih cesta i bolja povezanost sa susjednom Slovenijom.

- To je ključno i fali nam u transportu. Često imamo replike jer imamo nekoliko velikih prijevoznika s 50-ak kamiona. Tu je i varaćanje bolnica u ingerenciju županije, one ne mogu biti protočni bojler i imati samo novac za obrazovanje i plaće. Investicije u zdravstvu, jačanje tog kadra, predškolski odgoj i obrazovanje te podizanje plaća u obrazovanju. Smanjenje lista čekanja u bolnicama te digitalizacija bolnica - rekao je Posavec.

'Toplice kao Minerva nema nitko u Europi'

Na isto pitanje odgovorio je i Jenkač, djelomično se složivši s Posavcem, ali i istaknuvši pritom jačanje zdravstvenog turizma.

- Što se tiče Varaždinske županije, mi imamo Minervu koja je "cvijet" na ovom području. Već se sad daje novac za to, mijenja se bolnica, Spinalni centar. Tu treba nastaviti i vezati sve ostalo jer to može biti generator i turizma i gospodarstva. Takve toplice nema nitko u Europi - zaključio je Jenkač.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali preferencijalni kandidati za saborske zastupnike Željko Posavec (SDP) i Siniša Jenkač (HDZ) pogledajte ovdje:

 

Komentari