hoće li biti hrane i po kojoj cijeni?

eTV - Županija uzdrmana sušom, povećava se proračun: 'Puni dućani su samo iluzija!'

Ovakve suše nije bilo 50 godina, a Varaždinska županija od Slovenije do Varaždina počiva na šudru i pijesku. Kvaliteta humusa koji je „prirodna spužva“ smanjila se nekoliko puta. Mi živimo u iluziji da su dućani puni. U pitanju je sigurnost, županija povećava proračun za poljoprivredu...
Objavljeno: 19.09.2022. 12:18

Zadnja izmjena: 19.09.2022. 12:18

Varaždinska županija osigurala je sredstava za poljoprivredu više nego ikad prije, uukupno 6,6 milijuna kuna izravne pomoći, jer uslijed suše i rata u Ukrajni cijelo hrvatsko društvo mora shvatiti kako je poljoprivreda postala nacionalno sigurnosno pitanje, poručuje županijski pročelnik.

Ovakve suše nije bilo 50 godina, a Varaždinska županija od Slovenije do Varaždina počiva na šljunku i pijesku. Kvaliteta humusa koji je „prirodna spužva“ smanjila se nekoliko puta. Mi živimo u iluziji da su dućani puni, zaključio je danas u eTV studiju županijski pročelnik Dragutin Vincek.

- Mi živimo u iluziji da su dućani puni. Međutim, ove krizne situacije su nam pokazale što se to dogodi u slučaju kad se zatvore granice. S polica u trenutku nestaju proizvodi. RH, pa tako i mi, proizvodimo u prosjeku 50 posto onoga što nam je potrebno, možda smo u dvije-tri kulture samodostatni. To nije problem samo države ili ministarstava, nego društva u cjelini – rekao je Vincek.

Možda bude i gore!

Svi inputi proizvodnje su poskupjeli, neki i nekoliko puta a ne samo u postotku (plavi dizel, mineralna gnojiva, pakiranje, radna snaga…), a hrvatski potrošači nisu ni svjesni da npr. svinjsko meso kupuju još uvijek jefitnije no što ono košta u našem okruženju.

- Svinjsko meso, kojeg najviše trošimo u Hrvatskoj, u ovom trenutku mu je otkupna cijena od 11.50 do 12.20 kuna. Ne njemačkoj burzi nabavna cijena je 2 do 2.20 eura. Sad „domaći“ lanci u stranom vlasništvu pokušavaju kupiti svinjetinu od hrvatskih proizviđača, međutim mi nismo samodostatni i proizvođači pokušavaju zadovoljiti samo svoje stalne kupce, jer kupce koje su godinama uvozili iz Nizozemske i Danske (koje su ineče najveći proizvođači svinjetine) ne mogu sada pokriti – kaže Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivedne komore.

Nedostatna su i europska sredstva

Zanimljiv je podatak kako su Danska i Hrvatska na kraju II. svjetskog rata imale istu startu poziciju, no mi smo ostali gdje smo i bili, a iza Danske su ciklusi i ciklusi investicija. U Hrvatskoj trenutno puno toga počiva de facto na entuzijazmu, a ulazimo u vrijeme kada i europska sredstva postaju nedostatna.

Europa je nakon II. svjetskog rata oformila zajedničku poljoprivrednu politiku, no namjenskih sedam milijardi eura vrijedi sve manje. Moramo se mijenjati kao društvo i postati svjesni važnosti poljoprivrede, koja je npr. austrijskim školarcima četvrto najvažnije zanimanje. Županija čini maksimalno što može, poručuje pročelnik.

- A što se tiče proračuna Varaždinske županije, on u zadnje dvije godine raste, prošle godine je povećan za milijun kuna, sada su rebalansom osigurana i dodatna sredstva, tako da imamo više nego ikad prije za pomoć poljoprivrednicima, otprilke 6,6 milijuna kuna direktno plus indirektna sredstva za marketing – zaključuje pročelnik Vincek.

Potrebna sve veća pomoć

Upravo marketing je važan kako bi domaći potrošači počeli čitati deklaracije i kupovati domaće proizvode, odnosno kako bi se osvijestili.

- A naravno da investicije bez velikih europskih potpora nisu moguće, jer to su milijunske investicije i da bi netko išao iz jednog biznisa u poljoprivredu, bez suporta od 40 do 50 posto u današnje vrijeme je iluzorno za očekivati – zaključuje Jakopović.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali županijski pročelnik Dragutin Vincek i predsjednik Hrvatske poljoprivedne komore Mladen Jakopović pogledajte ovdje: 

 

Komentari