jedan ključni razlog

Evo kako je varaždinski sveučilišni profesor jednostavno objasnio zašto mladi odlaze iz naše zemlje

Objavljeno: 11.12.2017. 13:36

Zadnja izmjena: 11.12.2017. 13:36

Odlazak mladih iz naše zemlje - pa i iz našeg kraja - bolna je tema kojom se bavimo već nekoliko godina i kojom ćemo se, po svemu sudeći, baviti i u godinama koje dolaze. Objašnjenja fenomena su razna, a varaždinski profesor Igor Klopotan sa Sveučilišta Sjever iznio je zanimljivo viđenje o uzroku odlaska mladih.

On je s još nekoliko stručnjaka i javnih osoba bio na okruglom stolu kojega je financiralo veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država a organizirao Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Skup je održan u Zaprešiću, uz prisutnost lokalnih čelnika. Prema profesoru Klopotanu, kao razlog svog odlaska mladi najčešće navode nepotizam i korupciju.

- Mladi najviše odlaze u prvih četrnaest najtransparentnijih zemalja prema indeksu percepcije korupcije. Prema ovom istraživanju, Hrvatska je na 55. mjestu i tu stagniramo od 2012. do danas. Iako smo na sredini ljestice ne trebamo biti zadovoljni time i trebamo težiti da budemo pri samom vrhu. - rekao je Klopotan (na slici prvi zdesna). Prema istraživanju na koje se pozvao Klopotan BDP, nezaposlenost i visina prosječnog neto dohotka izravno utječu na ozbiljnu količinu korupcije u jednoj državi. Iz svega se nameće očiti zaključak da ćemo zadržati naše mlade tek kada značajnije smanjimo korupciju.

Komentari