spremni za bitku

SECIRALI SMO SDP Tko je tko u frakcijskom ratu koji će odrediti budućnost stranke u županiji

Objavljeno: 18.10.2017. 13:21

Zadnja izmjena: 18.10.2017. 13:29

Foto: ilustracija

Ovih dana situacija u SDP-u prilično kuha, a jedan od razloga zasigurno jest i što se nakon nedavnih lokalnih izbora približavaju oni stranački - za vodeće funkcije u županijskom i varaždinskom odboru. 

Ovdje predstavljamo osobe koje su već najavile kandidaturu ili se ona od njih očekuje. Sve njih odlikuje da iza sebe imaju već dug staž u stranci i u vodećim ulogama. Počinjemo prvo s varaždinskim odborom, kojega od travnja prošle godine vodi Alen Kišić. I on je ujedno i prvi kandidat o kojem ćemo ovdje reći koju riječ.

Alen Kišić

Nakon nedavnog poraza na izborima za gradonačelnika, Kišić je gotovo nestao iz javnosti. Zna se da je putovao u Tunis, a govorkalo se otvoreno i o tome da se kani negdje zaposliti, pa se u tom kontekstu spominjao čak i posrnuli div Agrokor. Nedavno nam je izjavio da se sada prije svega bavi doktoratom, a da će o izborima razmišljati tek kad se budu donijela stranačka pravila.

Kišiću dio članstva otvoreno (još uvijek) zamjera što je Ludbrežanin - no, bio je Ludbrežanin i prije godinu dana kad je postao predsjednik. Doduše, tada je bio jedini kandidat - ali je ipak od 210 glasova dobio čak 204.

>> Alen Kišić: 'O izborima još ne razmišljam, pozdravljam kandidaturu Miroslava Markovića'

Miroslav Marković

46-godišnji informatičar i vlasnik osiguravajuće tvrtke nedavno nam je i otvoreno najavio svoju kandidaturu. Odluku je, kako je tada izjavio, donio nakon mnogobrojnih razgovora i konzultacija sa svojim kolegicama i kolegama u stranci, prijateljima i poznanicima koji su ga potaknuli na ovaj korak i dali mu podršku u kandidaturi.

Marković voli napomenuti da je cijeli život radio u realnom sektoru, čime implicitno pokušava reći da nije bio uhljeb. Ima potporu upravo onog dijela članstva koje na čelu ne želi vidjeti Ludbrežanina Kišića nego rođenog Varaždinca. 

>> NAMJESTO KIŠIĆA? Istaknuti varaždinski SDP-ovac najavljuje kandidaturu za predsjednika Gradske organizacije

 

Neven Bosilj

Široj hrvatskoj javnosti poznat prije svega kao vrhunski kvizoman, ovaj stručnjak za elektrotehniku svoju karijeru gradi prije svega u Ericssonu. U stranci je bio poznat i po kritici Habeka i koaliranju SDP-a s HNS-om.

- Mene bi Bernardić htio vidjeti na čelu gradskog SDP-a, ali ja sam ga odbio jer ne želim napustiti struku radi politike. Teško bi mi bilo nakon nekoliko godina profesionalnog bavljenja politikom vratiti se nazad u elektrotehniku, treba stalno pratiti tehnologije. - rekao je jednom prilikom Bosilj u društvu nekoliko osoba.

Neki iz njemu bliskih krugova Bosiljevo držanje sa strane tumače njegovom potporom Markoviću. Službeno, dakle, Bosilj nije kandidat - ali u politici se nikada ne kaže nikad. 

Mario Habek

Za Habeka na webu SDP-a stoji da je Prirodoslovno-matematički tehničar i apsolvent na Visokoj poslovnoj školi za hotelski i turistički menadžment. U posljednjih nekoliko tjedana sve jače ga kritiziraju njegove stranačke kolege - zamjeraju mu da je instalirao Ludbrežanina Kišića, da je kriv za izborni loš rezultat, da prijeti neistomišljenicima i još štošta drugo.

Nekoć Milanovićev miljenik u utrku za još jedan mandat ulazi s dosta utakmica u nogama i neovisni promatrači procijenjuju da su njegovi izgledi i dalje visoki.

>> OTVORENI INTERVJU Pročitajte koje je odgovore dao Mario Habek na šest najdelikatnijih pitanja

 

Dubravko Bilić

Izborno rezultatski gledano, riječ je o SDP-ovom trenutno najjačem političkom dužnosniku čije je protivljenje sadašnjem županijskom šefu eskaliralo i prekjučerašnjim napuštanjem sjednice odbora. To je komentirao svojim nezadovoljstvom razinom političke rasprave na sastanku, jer se sve svodilo, kako je objasnio, na Habekovo samo-opravdavanje. Kako se u kuloarima može čuti a ponešto je i javno izjavljivao, svojem trenutnom stranačkom šefu najviše zamjera loš izborni rezultat i "zapostavljanje organizacije na terenu".

Ludbreški gradonačelnik u utrku ulazi nakon pobjede na lokalnim izborima - na kojima se, protivno Habeku, opredijelio za samostalni izlazak bez koalicije s HNS-om i ostvario drugi najbolji izborni rezultat u cijeloj županiji.

>> INSAJDERI: "Habek prozivao za nezahvalnost na sinekurama", Bilić i Šalig napustili sjednicu

Barbara Antolić Vupora

Vlasnica Doma svete Ane u Babincu (Cestica), trenutačno je - kako doznajemo - na poslovnom putovanju u Kini. Prema našim izvorima, nakon povratka trebala bi najaviti svoju kandidaturu. Na prošlim je lokalnim izborima bila kandidatkinja za zamjenicu Štromaru - a neuspjeh joj sigurno nije plus. Međutim, riječ je o unutarstranačkim izborima, a Antolić Vupora navodno je još tijekom kampanje otvoreno iskazivala nezadovoljstvo odnosom prema njoj i SDP-u tadašnjeg koalicijskog partnera HNS-a.

Antolić Vupora navodno ima potporu Bernardića (i Komadine?) i to bi, prema nekim procjenama, mogla biti njezina prednost. Prati ju također glas da je već godinama protiv Habeka kojemu također zamjera loš izborni rezultat i zapostavljanje organizacije na terenu. Na izbore ide u neslužbenoj koaliciji s Markovićem.

Komentari