Fondovi Europske unije: Grad Varaždin 2014. povukao manje od pola milijuna kuna

Objavljeno: 13.05.2015. 10:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Povlačenje sredstava iz fondova Europske unije posljednjih je godinu dana omiljena tema na kojoj se lome koplja između dviju strana, one na vlasti i one u oporbi.

I dok jedni tvrde da se sredstva ne povlače dovoljno brzo, drugi govore da će u ovoj godini povlačenje novaca iz EU fondova doći na svoje. Naime, čekalo se na projekte. Bez dobrog projekta, Europska unija ne daje sredstva. Vremena dogovaranja "ispod stola" i "plavih kuverti" trebala bi biti iza nas. Europska unija je vrlo stroga što se tiče toga. Sredstva se mogu dobiti samo ako je projekt kvalitetno napravljen, prema svim pravilima struke, sa svim navedenim segmentima, jasno i realno, bez ikakvih muljanja. Ovih dana mogli smo u nacionalnim medijima čitati kako je Hrvatska na dnu ljestvice po razini privlačenja novaca iz europskih fondova.

Ako ljestvicu usmjerimo lokalno, u našem baroknom gradu neće nas dočekati ništa bolje i ljepše vijesti. Naime, u hrvatskim okvirima, grad Varaždin također je na dnu ljestvice po visini korištenja sredstava iz europskih fondova. Kako su istaknuli iz Novog vala, stranke razvoja Ljube Jurčića koja svoju podružnicu ima i u Varaždinu, grad Varaždin je u proteklih nekoliko godina povukao svega 18 milijuna kuna novaca iz EU fondova, pri čemu je gotovo pola od toga i uložio, što znači da su efekti pristupanja Europi kada je u pitanju korištenje zajedničkih novaca za grad Varaždin i cijelu županiju gotovo zanemarivi.

Valja spomenuti da čak i ti projekti nisu usmjereni prema većim komunalnim i gospodarskim radovima, nego su pretežno iz socijalnoga područja, kao i to da ih je praktično sadašnja gradska vlast naslijedila od prethodne, što znači da za svoje projekte nije uspjela dobiti novac iz EU fondova – istaknuli su prošlog tjedna iz Novog vala.

Da je tome doista tako, govori i podatak da je u cijeloj 2014. godini iz Europske unije prihodovano manje od pola milijuna kuna i to za samo jedan projekt. Još je prije dvije sjednice nezavisni gradski vijećnik Robert Podolnjak postavio pitanje koliko je točno novaca Grad Varaždin prihodovao po bilo kojoj osnovi iz Europske unije u gradskom proračunu u 2014. godini. Podolnjaku je odgovoreno jednom jedinom rečenicom.

U 2014. godini iz Europske unije prihodovane su 432.862 kune, a odnose se na projekt ADORA asistenti u nastavi – stoji u odgovoru kojeg potpisuje Mirela Ivanković, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i nabavu.

Cijeli članak pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari