Priopćenje za medije

Foto - SDP: HDZ je srušio mirovine na 41,6 posto iznosa plaće, SDP će ih dignuti za 50 posto

Objavljeno: 30.09.2023. 11:02

Zadnja izmjena: 30.09.2023. 11:25

Objava SDP-a Varaždinske županije:

"SDP: Umirovljenici žive ispod razine dostojanstva, cilj je mirovine povećati na 750 eura 

Saborska zastupnica i predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora i zamjenik varaždinskog gradonačelnika i predsjednik gradske organizacije Miroslav Marković prisustvovali su danas SDP-ovom  obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba. 

Pritom su istaknuli da su svjesni kako umirovljenici trenutno žive. 

- Nažalost, nije novost da hrvatski umirovljenici žive ispod granice dostojanstva. Mnogi si nažalost jedva mogu priuštiti hranu. Cijene su u Hrvatskoj rasle u prosjeku 25 % i više. Cijene hrane rasle su 35% i više, a znamo kakve su mirovine. Prema standardu kupovne moći, četvrta smo najlošija zemlja u EU, a u riziku siromaštva u Hrvatskoj je gotovo 33% osoba starijih od 65 – rekla je 
Barbara Antolić Vupora. Dodala je da je jedino rješenje i prioritet SDP-a povećati mirovine i omogućiti dostojanstven život umirovljenika. 

- SDP će prosječnu mirovinu povećati na 750 Eura ili 5.600 kuna. To je nominalno povećanje od 50%. Usporedbe radi, spomenimo da je trenutno prosječna mirovina oko 500 eura. Mjera će se provesti postepeno kroz usklađenja, gdje se u 100%-tnom iznosu uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena te trajnog povećanja.  

HDZ je u kampanji „Vjerodostojno“ umirovljenicima obećao dizati mirovine prema 60% iznosa plaće, a napravili su suprotno: u sedam godina na vlasti, HDZ je mirovine srušio sa 43,1% na 41,6% plaće – rekao je Miroslav Marković i dodao da je ova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i povećala božićnice umirovljenicima, uvela besplatni javni prijevoz i subvencioniranje računa za odvoz otpada, ali i već drugu godinu organizira besplatan jednodnevni izlet na more umirovljenicima s nižim mirovinama. 
Voljeli bi da možemo i više, ali želimo da naši umirovljenici znaju da mi brinemo o njima  - završio je Marković." 

 

Komentari