sdp za decentralizaciju školstva

FOTO Bilić i Habek jedinstveni na presici: 'Osnovnu školu Ludbreg treba izdvojiti iz županijskog sustava'

Objavljeno: 14.02.2018. 11:04

Zadnja izmjena: 14.02.2018. 11:08

Foto: Željko Porobija

Na današnjoj presici u SDP-u oba kandidata za mjesto županijskog šefa zauzela su jedinstveni stav po pitanju upravljačkih prava nad Osnovnom školom Ludbreg. U najkraćem, obojica bi htjela da osnivačka prava nad ovom školom dobije Grad Ludbreg.

Bilić je sadašnji model - kojega je pokrenula još Račanova vlada 2001. godine - nazvao zastarjelim, jer su tada, iz financijskih razloga, upravljanje nad školama preuzele županije.

- Danas su gradovi financijskih potentniji. Ludbreg je u svoju srednju školu bio uložio 3 milijuna kuna da bi stala na noge. Ne stoje priče da nemamo sredstava i da ne znamo upravljati. Nadamo se da će ovaj naš zahjtev prepoznati župan i vijećnici, jer projekti županije ne spominju, primjerice, uređenje dvorane ili zamjenu azbestnog krova. - objasnio je Bilić, apelirajući na vijećnike iz Ludbrega da sutra na Skupštini glasaju za ovaj prijedlog.

Bilić se osvrnuo i na nešto ranije održanu presicu HDZ-a - koji su najavili odbijanje ovog prijedloga - rekavši da se preuzimanjem osnivačkih prava nad Osnovnom školom Ludbreg ne bi oštetila nijedna škola. 

- Apeliram na HDZ i HNS da prihvate prijedlog, jer se već sljedeće godine može dogoditi da i oni isto zatraže. - rekao je Bilić, dodajući kako je dosad u cijeloj Hrvatskoj ovakav model proveden samo u Koprivničko-križevačkoj županiji - i tamo, prema njegovim riječima, normalno funkcionira.

>> HDZ neće podržati Bilićev prijedlog o izdvajanju OŠ Ludbreg iz županijskog sustava

'Daleko je Danska...'

Habek se zauzeo za decentralizaciju, koja je kod nas još daleko od Danske, ali se ipak najviše može napraviti u području zdravstva i obrazovanja. U tom sklopu on vidi i inicijativu za prenošenje osnivačkih prava nad Osnovnom školom sa Županije na Grad.

- Time bi se osigurao brži razvoj i škole i šire lokalne zajednice, koje najbolje znaju kako to napraviti. Naša županija najviše izdvaja za školstvo u cijeloj Hrvatskoj, pa sad ima priliku napraviti iskorak. - izjavio je Habek.

Komentari