presica

HDZ: 'Nakon što Vlada donese Uredbu, svatko tko podigne učešće roditelja za vrtiće vara građane'

Objavljeno: 18.09.2023. 11:34

Zadnja izmjena: 18.09.2023. 19:13

Na današnjoj novinskoj konferenciji HDZ-a Varaždinske županije najavljeno je da će Vlada ovoga tjedna donijeti Uredbu o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, nakon čega niti jedan načelnik ili gradonačelnik neće imati razloga za podizanje cijene dječjih vrtića koju plaćaju roditelji.

Načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić pojasnio je, naime, da Uredbom koju će u četvrtak donijeti Vlada, jedinice lokalne samouprave razvrstane su u osam skupina prema ekonomskoj razvijenosti te će im se u skladu s time sufinancirati ekonomska vrijednost vrtića koja je određena na 2.216 kuna (prema troškovima za 2022. godinu). Tako primjerice, u 1. i 2. skupini, u kojima su Donja Voća i Martijanec, te općine će dobivati sufinanciranje od gotovo 50 posto sadašnje ekonomske cijene dječjeg vrtića. Grad Varaždin, koji je u 8. skupini, ima pravo dobiti 18,33 eura po djetetu, a kako ima 1.700 djece u vrtićima, mjesečno će dobivati nešto više od 31.246 eura odnosno godišnje više od 374 tisuća eura kao pomoć u funkcioniranju i održivosti vrtića.

- S ovom odlukom Vlade nema niti jednog razloga da se povećava udio roditelja koji plaćaju vrtić. Svaki gradonačelnik i načelnik koji nakon ove uredbe i prošlotjedne odluke Vlade o nepodizanju cijena struje i plina, podigne učešće roditelja u financiranju vrtića jednostavno radi prevaru svojih birača i laže svoje građane - ustvrdio je Horvatić. Kako je dodao, ovo je po prvi put da će se ovako pomoći u financiranju dječjih vrtića te pozvao da se sredstava preusmjere za povećanje plaća i materijalnih prava svih zaposlenika u vrtićima i da se ulaže u njihovo održavanje.

Stričak: Nema potrebe da Varaždin u ovakvim uvjetima diže cijenu vrtića

Odgovarajući na upit novinara o da prokomentira podizanje cijene od strane Grada Varaždina, Stričak je kazao da je to do gradonačelnika i većine u Gradskom vijeću koji čini SDP, ali je i ustvrdio da nema potrebe u ovakvim uvjetima da se dodatno diže cijena dječih vrtića.

Kaniški: Podignut ćemo plaće tetama u vrtiću

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški izvijestio je da će po Vladinoj uredbi njegova općina dobiti 18 posto od ekonomske cijene dječjeg vrtića. - Već smo poduzeli određene korake, imamo javni dječji vrtić s gotovo 40 zaposlenih te ćemo tih 18 posto prebaciti na materijalna prava zaposlenika, kojima će se plaće podignuti na propisani pedagoški standard, odnosno uskladit će se s plaćama učitelja u školama - rekao je Kaniški, Uz to, najavio je da neće doći do nikakvog dizanja cijene vrtića za roditelje.

Jenkač: Nitko neće moći reći da nema dovoljno za dizanje plaća

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač napomenuo je da građani moraju biti svjesni da paralelno s onim što financiraju prema ekonomskoj cijeni vrtića, jedinice lokalne samouprave dodatno sufinaciraju vlastite vrtiće kroz direktne subvencije. - Ovom uredbom Vlada je omogućila da jedinice lokalne samuprave naprave usklađivanje plaća teta u vrtiću i učiteljica u školama, i nitko neće moći reći da nema dovoljno sredstava da se povećaju plaće – istaknuo je Jenkač.

Komentari