fiskalna održivost vrtića

Foto - HNS: Uredba Vlade za vrtiće općinama poput Klenovnika donijet će do 70 tisuća eura

Objavljeno: 15.09.2023. 10:31

Zadnja izmjena: 15.09.2023. 10:31

Foto: Boris Matijašec

Županijska organizacija HNS-a Varaždinske županije održala je press konferenciju nakon što je Vlada najavila kako bi po prvi puta, s obzirom na stupanj razvijenosti, općine trebale dobiti dodatni novac po broju djece koji pohađaju vrtić.

Na press konferenciji su saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško predstavili novu Uredbu Vlade Republike Hrvatske o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića. Kako je rekao Štromar, radi se o velikim iznosima za općine, ističući pritom primjer Vinice koja bi, kako tvrdi, trebala dobiti oko 150 tisuća eura godišnje za bolji standard u vrtićima.

- HNS je prije tri godine kada se popunjavala Vlada inzistirala da u njenom programu rada bude povoljnije upisivanje djece u vrtiće. Trebalo nam je tri godine da u tome uspijemo i da u javnu raspravu uđe pravilnik kojim će JLS-ovi dobiti sredstva kako bi mogli učiniti vrtić dostupnijim. Radi se o velikim iznosima, ta sredstva se ne smiju koristiti za ništa drugo, dolaze iz EU fondova i drago mi je da je ministar Fuchs našao model rješenja za naše zahtjeve otprije tri godine. Očekujem da će se ta odluka konačno donijeti idući četvrtak na Vladi - rekao je Štromar.

'Proširit ćemo vrtić'

Načelnik Općine Sračinec Novoselec pritom je dodao kako je ovo veliki trenutak za jedinice lokalne samouprave koje imaju privatne vrtiće.

- Ovaj vrtić smo izgradili 1973. godine, 2016. smo ga dogradili. Nekad je bilo 80-ero djece u tom vrtiću, a danas ga pohađa 195-ero djece. To su značajna sredstva, posebno me veseli što smo preko gospodina Štromara uspjeli ovo postići. Već ove godine raspisujemo natječaj da ga dogradimo s još četiri odgojne jedinice kojeg ćemo financirati vlastitim sredstvima jer Vlada ne sufinancira privatne vrtiće, a sada će na ovaj način financirati dogradnju. Naš prihod će biti oko 180 tisuća eura godišnje - rekao je Novoselec.

Kako je dodao Blaško, dodatna sredstva omogućit će realizaciju drugih kapitalnih projekata u općini Klenovnik jer će se sredstva za vrtiće u visini oko 70 tisuća eura dobivati od Vlade RH.

Komentari