sve glasnije poruke

Foto - Korotaj okupio HNS u Kumrovcu i poručio: Izborit ćemo 13. mirovinu

Štromar je izjavio da će stranka imati katalog projekata za sljedeći predizborni programu koji će biti uvjet za koaliranje kad će se sastavljati iduća Vlada. Podsjetio je da su u tom katalogu imali projekt da država uđe u financiranje vrtića...
Objavljeno: 07.10.2023. 18:46

Zadnja izmjena: 08.10.2023. 08:29

Foto: Boris Matijašec

V. d. predsjednika Hrvatske narodne stranke (HNS) Mirko Korotaj izvijestio je danas na novinskoj konferenciji o novim programskim smjernicama stranke, a saborski zastupnik Predrag Štromar osvrnuo se na Vladinu uredbu o fiskalnoj održivosti dječjih vrtića, najavivši da razmatraju uvođenje socijalnog kriterija pri plaćanju dječjih vrtića.

Korotaj je novinare u Kumrovcu  izvijestio o smjernicama koje je HNS prihvatio i na kojima će u idućem razdoblju raditi. 

- Stavili smo akcent na mlade generacije, a posebno ćemo voditi računa o osobama starije životne dobi. Zalagat ćemo se prije svega za europske plaće i mirovine, pokušat ćemo da se socijalne razlike smanje, da naši umirovljenici dobiju što jače mirovine i da mogu solidno živjeti obzirom na cijene koje su na tržištu - izjavio je Korotaj.

Dodao je kako će se HNS potruditi izboriti za 13. mirovinu ili samostalno ili u koaliciji s drugim strankama.

'Razmatra se socijalni kriterij pri plaćanju vrtića'

Štromar je izjavio da će stranka imati katalog projekata za sljedeći predizborni programu koji će biti uvjet za koaliranje kad će se sastavljati iduća Vlada. Podsjetio je da su u tom katalogu imali projekt da država uđe u financiranje vrtića da bi se pomoglo jedinicama lokalne samouprave kako bi odgajatelji imali veće plaće te se poboljšali materijalni uvjeti u vrtićima.

- U tome smo uspjeli, pa ćemo ovaj program samo morati obnavljati i popravljati - ustvrdio je Štromar, dodavši kako će sada načelnicima i gradonačelnicima biti puno lakše stvoriti prave uvjete za predškolski odgoj djece. Kazao je da se s ovim sredstvima od države za dječje vrtiće dolazi do situacije da načelnici i gradonačelnici neće trebati povećati cijene, unatoč inflaciji i visokim troškovima.

- Cijena dječjeg vrtića bi trebala ostati ista ili se čak i smanjiti. Mi ćemo razgovarati u sljedećim mjesecima u HNS-u sa svim našim gradonačelnicima i načelnicima kojim ćemo modelom ići od 1. 1. iduće godine, pa i o tome da se uvedu socijalni kriteriji, pa da onda bogatiji roditelji plaćaju nešto malo više, a siromašniji nešto manje. O tome ćemo vas izvijestiti za mjesec i pol dana - zaključio je Štromar.

Komentari