niz sastanaka

Foto - Martinčević boravila u službenom bilateralnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu

Objavljeno: 02.02.2023. 18:30

Zadnja izmjena: 02.02.2023. 18:30

Objava Narodne stranke - Reformisti

Natalija Martinčević, na poziv Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, a kao voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji, boravila je u službenom bilateralnom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tijekom prvog dana posjeta sastali su se s Prvom potpredsjednicom britanskog parlamenta, Dame Rosie Winterton koja je naglasila važnost održavanja i jačanja veza UK s drugim državama EU ali i ostalim europskim zemljama posebice nakon Brexita.

Zastupnica Martinčević je zajedno s izaslanstvom prisustvovala aktualnom satu britanskog premijera, Rishija Sunaka te je održan niz sastanaka s Odborom za europske poslove Doma lordova.

Tijekom posjete održan je i sastanak sa Sir John Whittingdaleom, voditeljem britanskog izaslanstva u PS OESS-a. Za vrijeme sastanka razmijenjena su mišljenja i stavovi o aktualnim političkim pitanjima današnje Europe, posebice u svjetlu rata u Ukrajini.

Podijeljena su i britanska iskustva nakon Brexita te su izaslanstvo Hrvatskog sabora izvijestili o problematici i tijeku pregovora o Protokolu o Sjevernoj Irskoj koji se odnosi na carinski sustav nakon izlaska iz EU. Hrvatski zastupnici zauzeli su se za jačanje bilateralnih odnosa s UK, kako političkih, tako i gospodarskih.

Posebne teme o kojima se razgovaralo bile su ulaganje u obnovljive izvore energije, a zastupnica Martinčević posebno je naglasila otvaranje mogućnosti za razmjenu studenata sa Sveučilištima u Hrvatskoj.

Tijekom posjete sastali su se i s bivšim predsjednikom Odbora za izlazak iz EU, Hillaryem Bennom.

Posljednjeg dana posjeta hrvatsko je Izaslanstvo sudjelovalo na okruglom stolu s parlamentarnom skupinom prijateljstva s Hrvatskom (Croatia All Patty Parliamentary Group) koji je moderirao voditelj Skupine, lord Dundee, član Doma lordova i počasni konzul RH u Škotskoj.

Posjet je Izaslanstvo završilo sastankom s predsjednikom Odbora za međunarodnu trgovinu, Angusom MacNeilom.

Komentari