gradska knjižnica

Foto - SDP organizirao tribinu na temu mentalnog zdravlja

Objavljeno: 25.05.2023. 08:50

Zadnja izmjena: 25.05.2023. 08:59

Jučer je održana tribina pod nazivom "Mentalno zdravlje djece i mladih u modernom društvu" u Gradskoj knjižnici Varaždin.

Organizator događaja bila je Gradska organizacija SDP Varaždin, a tribinu su pratili građani i stručnjaci s područja mentalnog zdravlja. Na tribini su sudjelovali panelisti koji su svojim znanjem i iskustvom obogatili raspravu o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, a moderirao je Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća na čiju inicijativu je Grad iz proračuna financirao zapošljavanje dodatnih psihologa u osnovnim školama.

Sudionici tribine, kako navode iz SDP-a, složili su se da je izdvajanje sredstava za zapošljavanje školskih psihologa u Gradu Varaždinu značajan korak, ali da je potrebno da se država ozbiljnije uključi u rješavanje ovog problema. Naglašena je potreba za interdisciplinarnim pristupom koji bi uključivao stručnjake iz različitih područja kako bi se pružila adekvatna podrška djeci i mladima.

- Podaci govore o alarmantnom porastu broja hospitalizirane djece zbog mentalnog zdravlja u protekle tri godine te nedostatak dječjih psihijatara u Hrvatskoj, osim jedne bolnice u Zagrebu. Prošle godine imala sam inicijativu da se formiraju mobilni timovi za pomoć djeci s mentalnim zdravljem diljem Hrvatske te sam predložila amandman na državni proračun u Hrvatskom saboru kako bi se osigurala sredstva, no nažalost vladajući nisu prihvatili taj prijedlog - rekla je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora.

'Ozbiljan pristup'

Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika, istaknuo je da je Grad Varaždin predvodnik trendova te da su prvi u Hrvatskoj uveli besplatne higijenske uloške i besplatan topli obrok, što je kasnije prepoznala i država na nacionalnoj razini.

- Grad Varaždin je ozbiljno pristupio problemu mentalnog zdravlja te je izdvojio 40.000 eura u proračunu za zapošljavanje dodatnih psihologa u našim osnovnim školama. Grad je također formirao koordinaciju osnovnoškolskih psihologa. Uistinu se nadam da će naš model biti prepoznat i prihvaćen na nacionalnoj razini kako bi se riješio sve veći problem mentalnog zdravlja među mladima i djecom - rekao je.

Komentari