izbori 2024.

Foto - Štromar: Ruralni turizam na sjeveru Hrvatske ima veliki potencijal

Objavljeno: 14.04.2024. 10:35

Zadnja izmjena: 14.04.2024. 10:36

Izbori 2024.

Objava HNS-a

Predrag Štromar: Ruralni turizam na sjeveru Hrvatske ima veliki potencijal

Jedna od bitnih točaka HNS-ovog programa je i ruralni turizam, posebice na našem Sjeveru. Ruralni turizam doživljava sve veći rast u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a cijela naša regija bogata je kulturnom baštinom, prekrasnim prirodnim krajolicima i autentičnom gastronomijom.

Jedan od ključnih faktora razvoja ruralnog turizma je očuvanje tradicije i kulturne baštine.

- Ruralni turizam na Sjeveru ima ogroman potencijal. Sjever Hrvatske obiluje povijesnim znamenitostima, od srednjovjekovnih dvoraca do tradicionalnih seoskih kuća. Obnovom dvorca Opeka, i budućom revitalizacijom Arboretuma koji ga okružuje, upravo smo željeli povećati atraktivnost lokacije, a uz sve to planiramo i jedan boutique hotel, te tako zaokružiti cijelu priču. Ove atrakcije pružaju jedinstveni uvid u povijest i kulturu regije, a njihovo očuvanje i promocija ključni su za privlačenje turista - rezimirao je Predrag Štromar.

Osim toga, sjever Hrvatske poznat je po svojoj bogatoj gastronomiji. Od međimurskog mesa ‘z tiblice’ do zagorskih štruklji i varaždinskih klipića, lokalna jela odražavaju bogatu kulturnu baštinu regije. Promocija ovih jela kroz ruralni turizam ne samo da privlači turiste, već i pomaže u očuvanju tradicionalnih recepata i tehnika kuhanja.

No, razvoj ruralnog turizma ne bi bio moguć bez ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje. Izgradnja kvalitetne infrastrukture, poput cesta i smještajnih kapaciteta, ključna je za pružanje visokokvalitetnih usluga turistima. Također, edukacija lokalnog stanovništva o važnosti ruralnog turizma i pružanje vještina potrebnih za rad u turizmu neophodni su za održivi razvoj sektora. Program HNS-a za razvoj ruralnog turizma donosi i brojne prednosti i pogodnosti za Sjever, uključujući potpore razvoju, izradu i provedbu Nacionalnog programa ruralnog turizma te uspostavljanje jedinstvenog okvira za planiranje, razvoj, upravljanje i praćenje ruralnog turizma na nacionalnoj razini.

Na kraju, važno je naglasiti da se ovim programom HNS zalaže za očuvanje prirodnih i kulturnih resursa, poticanje poduzetništva i stvaranje novih prilika za sve stanovnike našeg Sjevera.

- Kroz razvoj ruralnog turizma, sjever Hrvatske može postati prepoznatljiva turistička destinacija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Program HNS-a nudi konkretne mjere i poticaje, kojima ćemo transformirati sjever Hrvatske u regiju koja je poznata ne samo po poljoprivredi, već i kao centar održivog i inovativnog turizma. Daljnjim ulaganjima i promocijom, ruralni turizam na sjeveru Hrvatske ima potencijal postati jedan od vodećih sektora u regiji. S obzirom na bogatu kulturnu baštinu, prekrasne krajolike i autentičnu gastronomiju, ovo je prilika da se stvore novi poslovi, ožive lokalne sredine i promovira naša jedinstvena kultura – naglasio je Štromar.

Komentari