budućnost lokalne samouprave

FOTO: Blaženka Divjak na svečanoj sjednici u Svetom Iliji - Čačić zaprijetio Vladi s dva zastupnika

Objavljeno: 20.07.2017. 08:45

Zadnja izmjena: 20.07.2017. 09:35

Foto: Viktor Hranić

Do kraja srpnja trajat će održavanje Dana općine Sveti Ilija i proslava blagdana Svetog Ilije prigodnim programima, povodom čega je u srijedu navečer 19. srpnja održana i Svečana sjednica općinskog vijeća kojoj je uz brojne visoke lokalne uzvanike nazočila i ministrica Blaženka Divjak.

Izgradnja srednje škole, vrtića, katastarska izmjera općine te izgradnja aglomeracije, glavni su projekti ove općine, pri čemu se njezino vodstvo suočava s određenim poteškoćama. Načelnik Marin Bosilj stoga je iskoristio ovu svečanu prigodu, da skrene pozornost na neravnomjernu raspodjelu sredstava u RH koja datira najmanje od 2013. godine.

 - U trećoj skupini razvijenosti, u koju smo razvrstani, između ostaloga su Dubrovačko Primorje, Grad Korčula, Pakoštane, Pašman, Vela Luka... Dok naša općina ima 879 kuna prihoda per capita, neki u istoj skupini imaju i do osam tisuća kuna. Hrvatski prosjek je 2969 kuna, dakle triput više! Neki od kriterija su broj zaposlenih i obrazovanih, međutim što nama znači postotak zaposlenik ako oni ostvaruju male prihode?! – rekao je Bosilj.

Bolesna centralizacija i svinjarije

Stupanj centraliziranosti u Hrvatskoj Bosilj je nazvao „bolesnim“, istaknuvši primjere „besmislenih natječaja“, slabu mogućnost sufinanciranja vrtića koje Zagreb može sufinancirati u 100-postotnom iznosu, te trome administracije koja od 2013. godine ne može riješiti katastarsku izmjeru njihove općine.

Na Bosilja se nadovezao i župan Radimir Čačić kojemu se načelnik zahvalio na dolasku i ranije održanom zajedničkom sastanku, naglasivši da prethodni župan Predrag Štromar u njegovoj općni nije bio „u osam godina svojih mandata“, te da ga nije pozvao ni na jedan sastanak, unatoč zajedničkim ciljevima u obrazovnoj infrastrukturi.

- Svinjarija od kriterija i budžeta per capita aktualna je od prvog dana! Od 1992. godine svim predsjednicima vlada sam to stavljao na nos, ali nikad se nije napravilo ništa – rekao je Čačić koji je najavljeno poravnanje s državnim prosjekom nazvao „kozmetičkim“ ali dobrodošlim, naglasivši da se stvar mora riješiti odmah po jesenjem početku zasjedanja Sabora.

Čačić zaprijetio s dva zastupnika

Budući da lokalna samouprava, uključjući i županije na sjeveru, nemaju sredstava, Čačić vidi izlaz u EU fondovima ili JPP-u. Međutim, naglasio je da država i dalje oteže s vraćanjem sredstava za prijašnje projekte JPP-a, zbog čega, rekao je, nije siguran opstruira li netko namjerno, što smatra „mogućim“ - ili samo ne zna raditi svoj posao.

- Mi i dalje svoja sredstva ne dobivamo i živimo na dug! Pobrinut ću se za još jednog zastupnika da padne vlada, ne samo za svog. Toga je dosta! Rekao sam pomoćniku ministrice kako je u mojoj prirodi da lakše šamaram nego gladim – zaključio je Čačić koji najesen namjerava pozvati sve domaće gradonačelnike i načelnike kako bi zajedno istupili sa svojim problemima prema Vladi RH.

Čačić je u svom govoru otkrio i dogovor kojemu je posredovao Anđelko Stričak, a riječ je o njegovom ulasku u vodstvo Hrvatskih voda po pitanju projekta Aglomeracije. Blaženka Divjak u svom govoru izrazila je slaganje sa županom u brojnim stvarima, ali rekla je da „ne vjeruje u šamaranje nego dogovor“. Također, naglasila je da je u Svetom Iliji krštena te je ondje pohađala i školu. No uz ministricu, još nekoliko sveučilišnih profesora pohađalo je istu školu, te akademik Franjo Šanjek.

Blaženka Divjak obećala pomoć oko škole

- Prihvatila sam poziv da razgovaramo kako će se razvijati izgradnja škole u Svetom Iliji i dat ću sve od sebe da pomognem. Međutim, moramo razmišljati ne samo o školi u fizičkom obliku, nego kakvo ćemo obrazovanje ostaviti unucima. I sami kažete da imate poteškoća s operativnim planovima. Dakle, izradili su ih ljudi koji nisu u stanju pripremiti dobre planove, a morali su negdje završiti škole i fakultete – rekla je Divjak koja je ovom prigdom dobila i priznanje Općine.

U ime nazočnih gradonačenika i načelnika, između ostalih Dubravka Bilića, Zvonka Šameca, Božidara Novoselca, Marijana Kostanjevca i dr., okupljenima se obratio i Siniša Jenkač, gradonačenik Novog Marofa. Jenkač je podržao govor načelnika Bosilja i skrenuo pozornost na male plaće kao uzrok iseljavanja, zbog čega bi država trebala rasteretiti poduzetništvo. Podržao je zakon o poravnanju za kojega smatra da će, prođe li – „donijeti deset puta više projekata“.

 

Komentari