Varaždinska županija

Foto - U Podrutama obilježena 32. godišnjica pogibije petorice promatrača Europske zajednice

Objavljeno: 09.01.2024. 17:36

Zadnja izmjena: 10.01.2024. 15:51

U Podrutama kod Novoga Marofa danas je komemoracijom obilježena 32. godišnjica pogibije petorice članova Promatračke misije Europske zajednice, koji su poginuli kada je njihov nenaoružani helikopter raketama srušio MIG 21 tadašnje JNA, izvijestili su iz Varaždinske županije.

Na komemoraciji je sudjelovala zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je istaknula da se prije 32 godine kod Podruta dogodio zločin, bezuman čin, u kojem su živote izgubila petorica promatrača čiji je jedini cilj bio osigurati mir i pronositi istinu o strahotama kojima su svjedočili na našem području. 

- Pogibija petorice promatrača bila je prekretnica u Domovinskome ratu, brojni su svjetski čelnici shvatili tko je agresor, a tko žrtva te da stabilnost i sigurnost nemaju alternativu i cijenu. Ubrzo nakon tog tragičnog događaja naša je domovina bila međunarodno priznata. Drage obitelji poginulih promatrača, vi ste u tom trenutku bili zavijeni u crno, međutim budite ponosni na svoje najmilije jer su dali nešto najvrjednije, svoj život – istaknula je Zagorec. 


Jenkač: Grad želi odati počast svim braniteljima

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač kazao je da je zločin koji se dogodio bio organiziran, namjeran, osmišljen u vrhu tadašnje, još uvijek Jugoslavenske narodne armije, agresorske vojske koja je zajedno sa srbočetinicima u to vrijeme okupirala trećinu hrvatskog područja.

- Bilo je to u vremenu kada se Republika Hrvatska borila oružjem za svoju samostalnost, ali borila se i politički za dokaz da su neki drugi agresori, a da mi branimo svoju opstojnost, povijesnu postojnost na ovim krajevima i želju za državom. Ovdje nije bilo ratnih djelovanja, osim u oslobađanju Varaždina, Banjščine, ali s ovog područja mnogi su sudjelovali u ratnim operacijama sve do 95. kada je velebnim operacijama - Bljeskom i Olujom, oslobođena Hrvatska – rekao je Jenkač te dodao da Grad Novi Marof želi podsjetiti na važnost ovog datuma, odati počast svim braniteljima, a pogotovo onima koji su kao mirotvorci stradali upravo na nebu iznad grada.

Komemoraciji u Podrutama prisustvovali su, između ostalih, i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, veleposlanik Republike Francuske Fabien Fieschi, Valeria Baistrocchi iz Veleposlanstva Republike Italije, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije.

Komentari