Priopćenje

Foto - Varaždinski HNS organizirao tribinu „Mjere pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja“

Objavljeno: 11.03.2023. 13:07

Zadnja izmjena: 11.03.2023. 15:44

Objava HNS-a

U organizaciji gradske organizacije HNS-a Grada Varaždina, u četvrtak 9. ožujka u prostorijama 4. MO Varaždin, održana je tribina pod nazivom „Mjere pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja“, na kojoj su predstavljeni programi i mjere Vlade Republike Hrvatske koji su na raspolaganju i mogu se koristiti u rješavanju stambenog pitanja.

Tribinu je vodio mr. sc. Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji već preko 20 godina sudjeluje u sukreiranju i kreiranju mjera poticajne stanogradnje. Predstavio je ukupno 6 aktivnih mjera APN-a, gdje je najpopularnija subvencioniranje stambenih kredita, a koju je od 2017., kada je uvedena, koristilo gotovo 28.000 mladih obitelji, u kojima je rođeno 6.500 djece, čime su te obitelji dobile produženje subvencije za dodatne dvije godine. Osim subvencioniranja stambenih kredita, stambeno pitanje može se riješiti kupnjom POS stanova, kupnjom stanova na tržištu kreditnom linijom POS-a (POS+), izgradnjom obiteljske kuće kreditnom linijom POS-a, kao i kupnjom građevinskog materijala te najmom stanova koji se grade kroz POS s mogućnošću otkupa, a cijena najamnine iznosi oko 3€ po m2.

Po tribini, dr. sc. Igor Klopotan, predsjednik gradske organizacije HNS-a, osvrnuo se na mjere drugih političkih stranaka o temi rješavanja stambenog pitanja.

- „Plan za stan“, koji je predstavljen od strane SDP-a smatram čistim promašajem, odnosno riječ je o čistoj političkoj promociji, jer model kojeg promoviraju već postoji. Riječ je o najmu POS stanova s mogućnošću otkupa, gdje su cijene najma vrlo niske, oko 3€ po kvadratnom metru, no model predviđa i mogućnost otkupa stana nakon 3 ili 5 godina, gdje cijeli iznos

najamnine, ili 80%, ulaze u otplatu stana, pa ste već kroz samu najamninu otplatili polog za stan.

Također, osvrnuo se na raspisivanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Varaždina.

- Nijedna od političkih stranaka koje su dosad sudjelovale u radu Gradskog vijeća ne nudi ništa konkretno zbog čega gradski HNS poručuje građanima Varaždina da odlučno kažu ne takvim pojedincima koji su nas u ovu situaciju i doveli, izađu na izbore i daju svoj glas odgovornim ljudima i drugačijim politikama - poručio je odajući da ankete pokazuju trend povratka povjerenja birača u HNS te prema tim brojkama očekuje da će HNS imati svoje vijećnike u idućem sazivu varaždinskog Gradskog vijeća.

Pohvalivši inicijativu gradske organizacije HNS-a za organizacijom tribine, osvrnuo se i predsjednik županijske organizacije HNS-a Krunoslav Lukačić.

- Pohvalno je da se gradska organizacija aktivno uključuje u pomoći mladim obiteljima u rješavanju njihovog temeljnog problema - rješavanju stambenog pitanja. No zapravo, to i nije toliko strano, s obzirom na prošlost HNS-a i na način da uvijek nastupamo konkretno, lišeni politikanstva kakvom u nedostatku programa pristupaju ostali u ovo predizborno vrijeme. Građani grada Varaždina zaslužuju bolju, pristojnu, poštenu, pametnu i odgovornu politiku, kakvu im i nudimo - zaključio je Lukačić.

Komentari