priopćenje za medije

Glavna skupština Instituta europskih demokrata 2023. godine održati će se u Hrvatskoj

Objavljeno: 08.11.2022. 12:35

Zadnja izmjena: 08.11.2022. 12:55

Priopćenje NS Reformisti:

Na Glavnoj skupštini Instituta europskih demokrata u Bilbau u ime Narodne stranke – REFORMISTI sudjelovali su Radimir Čačić, predsjednik Reformista i Natalija Martinčević, potpredsjednica Reformista i saborska zastupnica. Tijekom Glavne skupštine raspravljalo se o izazovima koje pred znanost stavljaju okolnosti prijeteće ekonomske krize uzrokovane rastućom inflacijom i ratom u Ukrajini te o posljedicama covid epidemije na društvo u cjelini. Raspravljen je plan aktivnosti koje će Institut provoditi tijekom 2023. godine te je donesena odluka da će Reformisti biti domaćin sljedeće Glavne skupštine Instituta.

Tokom posjeta Bilbau, najvećem gradu Baskije, delegati iz desetak europskih zemalja susreli su se s domaćinima skupštine Instituta gradonačelnikom Juanom Aburto te generalnim direktorom Guggenheim muzeja Juanom Vidarte, koji su ih upoznali sa specifičnostima ovog nekad prvenstveno industrijskog grada, a danas sinonima za umjetnost i modernu arhitekturu. Zahvaljujući viziji gradskih vlasti, Bilbao je primjer uspješne transformacije teške industrije u turistički privlačan i napredan grad.

Dan nakon skupštine Instituta održan je kongres organizacije mladih demokrata Young democrats for Europe na kojoj su sudjelovali Anita Velić Fabijanić, Luka Brezovec i Antonella Velić. Organizacija Young democrats for Europe na Glavnoj skupštini primljena je u punopravno članstvo Instituta europskih demokrata te će u budućem razdoblju intenzivno sudjelovati u znanstvenim i društvenim aktivnostima. Kako bi se iskazala potpora mladima u Ukrajini Young democrats for Europe usvojili su rezoluciju kojom daju podršku svojim vršnjacima zarobljenim u užasima ratnih zbivanja u Ukrajini.

Institut europskih demokrata je neprofitna organizacija osmišljena kao inovativni europski politički i kulturni istraživački institut, ustrojena uz potporu europskih institucija i pridružena Europskoj demokratskoj stranci kao politički think tank.

Komentari