Priopćenje

GO HSU Varaždin upućuje čestitku povodm međunarodnog dana starijh osoba

Objavljeno: 21.09.2023. 18:50

Zadnja izmjena: 21.09.2023. 19:06

Foto: Arhiva

Objava GO HSU Varaždin:  

 "S velikim poštovanjem i naklonošću prema starijim osobama, GO HSU Varaždin srdačno čestita Međunarodni dan starijih osoba 01. listopad.

Danas se osobe treće životne dobi suočavaju s izazovima koji zahtijevaju napor i predanost kako bi stvorili kvalitetan i ispunjen život. Aktivno sudjelovanje u udrugama na razini Grada Varaždina, razmatranje smještaja u Domu za starije osobe i sudjelovanje na tribinama o očuvanju zdravlja umirovljenika, sve su to koraci prema olakšanju života u mirovini.

Svi smo svjesni činjenice da su mirovine često nedostatne i ne omogućavaju dostojanstveno starenje. Ova tema zaslužuje dublje razmatranje, pomoć i suradnju na razini Grada Varaždina u kompenzaciji skromnih sredstava za život. Gerontološki centri, kao što je i gradska izvršna vlast proklamirala, igraju ključnu ulogu u pružanju besplatne pomoći umirovljenicima u raznim aspektima života, uključujući psihološku, zdravstvenu i pravnu podršku. Umirovljenici se često suočavaju s brojnim izazovima u toj fazi života, uključujući male mirovine, u osiguranju iole dostojnog i kvalitetnog života.

Očigledno je da smještaj u županijske Domove za starije osobe, koji pružaju visokokvalitetnu skrb, često zahtijeva dugotrajno čekanje. Postavlja se pitanje što se događa s izgradnjom novih domova i kako se rješava ovaj problem, obzirom da je izvršna vlast na nivou Grada spominjala izgradnju novih domova i Dnevnih centara. Pitanje koje se postavlja je: traže li umirovljenici previše kada traže kvalitetno starenje? Smatramo da to nije pitanje želja umirovljenika, već pitanje osiguranja njihovog prava na dostojanstven život u trećoj životnoj dobi.

Što se tiče županijskog ulaganja u život starijih osoba smatramo da je je na zavidnom nivou, a što je razvidno iz ciljanih dotacija iz proračuna za potrebe umirovljenika..

Interes je svakog umirovljenika i starije osobe da ne budu teret ni svojoj djeci ni društvu. Međutim, moramo konstatirati da se premalo ulaže u ovu osjetljivu populaciju koja je svojim radom i doprinosom izgradila našu zajednicu. Danas se umirovljenici raduju božićnici i paketima s osnovnim potrepštinama, što samo ukazuje na ozbiljne izazove s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

Pitanje koje treba postaviti je: kolika je najniža mirovina i je li moguće opstati s takvom mirovinom, posebno s obzirom na visoke cijene u trgovinama. Sve ovo su krucijalni problemi koji ne smiju biti zanemareni. Lokalna zajednica mora naći odgovor i način za osiguranjem životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima osoba treće životne dobi. Nužnost je i potreba da lokalna zajednica odgovori na potrebe zadovoljenja potreba starijih i omogući im ravnopravno i dostojanstveno sudjelovanje u društvu

Umirovljenici žive onako kako im zajednica, u ovom slučaju i Grad Varaždin, dozvoljava. Nadamo se i vjerujemo da će Grad u svojem proračunu naći sredstva kako bi osigurao iole kvalitetniji život umirovljenika lokalne zajednice.

Stoga, pozivamo sve umirovljenike da se pridruže stranci HSU - Varaždin. Vaša mudrost i iskustvo mogu donijeti bolja i kvalitetnija rješenja koja će nas voditi prema izvršnoj vlasti našeg predivnog Varaždina.

Još jednom koristim priliku da čestitam osobama treće životne dobi – radi godina i proživljenog života mudrim i iskusnim - ne samo sretan Međunarodni dan starijih osoba, već i svaki naredni dan ispunjen srećom i zadovoljstvom.

S poštovanjem,

Predsjednica GO HSU Varaždin Tamara Ljubić Zajec".

Komentari