gradska sjednica

GO SDP Ivanec: 'Uvođenjem financijskih potpora poduzetnicima možemo povećati plaće za 10 posto'

Objavljeno: 01.12.2023. 10:14

Zadnja izmjena: 01.12.2023. 10:14

Na 31. sjednici Gradskog vijeća Grada Ivanca, SDP-ovi vijećnici uključili su se u rasprave te postavili pitanja. Vijećnik Mihael Slunjski predložio je gradonačelniku uvođenje financijskih potpora za poduzetnike.

Naveo je kako bi glavni preduvjet za dobivanje takve potpore bilo povećanje plaće radnicima za minimalno 10%. Ova mjera koristila bi poduzetnicima za nabavu stroje, opreme, alata, uređenje interijera i slično. Nadalje, predložio je i uvođenje Turističkih tematskih ruta kroz koje bi se, kako kaže, uredilo niz biciklističkih ruta, odmorišta, klupa, stolova i tako bi se povezale sve atrakcije i promovirao Ivanec. Kroz raspravu o izmjenama i dopunama Poslovnika Grada Ivanca, iz GO SDP Ivanec navode kako predlagatelji izmjena mogu biti isključivo Odbor za Status i Poslovnik te jedna trećina gradskih vijećnika.

- S obzirom da je u navedenom slučaju izmjene Poslovnika predložio gradonačelnik smatramo da je to kršenje tog istog Poslovnika. Jednako tako se ne slažemo sa time da čelnik izvršne vlasti nameće predstavničkoj način na koji će funkcionirati i određuje tko će gdje i kada raspravljati. Naposljetku na prijedlog SDP-a izmjene nisu prihvaćene, te bi Odbor za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća, zajedno sa nadležnim službama Grada, trebao pristupiti izradi novog Poslovnika usklađenog sa zakonima RH – zaključili su u priopćenju.


Cijelo priopćenje Gradske organizacije SDP-a Grada Ivanca pročitajte u nastavku: 

U srijedu, 29. studenog, održana je 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca. SDP-ovi vijećnici aktivno su se uključili tokom sjednice u dvije rasprave i postavili su tri vijećnička pitanja.

Vijećnik Slunjski predložio je gradonačelniku da razmisli o uvođenju financijskih potpora za poduzetnike, uz to da glavni uvjet za dobivanje potpore bude povećanje plaće radnicima za minimalno 10%. Poduzetnici bi ovu mjeru mogli koristiti za nabavu strojeva, uređaja, opreme, alata, uređenje interijera, nabavku informatičke opreme i sustava te za promotivne aktivnosti. S obzirom da smo mi područje sa razvijenim poduzetništvom, a izrazito malim plaćama, smatramo da bi ovom mjerom doprinijeli daljnjem razvoju poduzetničke klime, stvorili pozitivno poslovno okruženje i omogućili radnicima veće plaće.

U području turizma predložio je radi bolje turističke promidžbe prostora Grada Ivanca da se razmisli o mogućnosti uvođenja Turističkih tematskih ruta, kroz koje bi se uredilo niz biciklističkih ruta i odmorišta s vidikovcima i informacijskim panelima, klupama, stolovima i pergolama, te bi se na taj način turistički povezale sve atrakcije i promovirao krajolik cijelog ivanečkog područja. Sve rute bile bi označene prometnom i biciklističkom, ali i informativnom signalizacijom radi bolje prezentacije kulturno povijesne i prirodne baštine grada. Jednako tako bilo bi dobro da se izradi mobilna aplikacija za korisnike u kojoj bi bile označene rute i odmorišne točke, prirodne i kulturne znamenitosti na rutama, lokalni proizvodi, događanja, restorani, kafići, servisi te ostale atrakcije zanimljive lokalnom stanovništvu i turistima. S obzirom da imamo Centar za posjetitelje i Muzej planinarstva poželjno je da se u sklopu njih otvore suvenirnica i vinoteka, gdje bi bila izložena za kušanje i prodaju vina domaćih vinara.

Kroz raspravu pod točkom izmjene i dopune Poslovnika Grada Ivanca izrazili smo nezadovoljstvo iz razloga što sukladno članku 103. Poslovnika predlagatelji izmjena mogu biti isključivo Odbor za Statut i Poslovnik i jedna trećina gradskih vijećnika. S obzirom da je u navedenom slučaju izmjene Poslovnika predložio gradonačelnik smatramo da je to kršenje tog istog Poslovnika. Jednako tako se ne slažemo sa time da čelnik izvršne vlasti nameće predstavničkoj način na koji će funkcionirati i određuje tko će gdje i kada raspravljati. Naposljetku na prijedlog SDP-a izmjene nisu prihvaćene, te bi Odbor za Statut i Poslovnik Gradskog vijeća, zajedno sa nadležnim službama Grada, trebao pristupiti izradi novog Poslovnika usklađenog sa zakonima RH.

Komentari