Goran Habuš: Istina o preuzimanju osnivačkih prava Sveučilišta i Čehokove dezinformacije

Objavljeno: 18.06.2015. 13:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš oglasio se danas priopćenjem za medije, u kojem bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka proziva za pokušaj utjecaja na varaždinske novinare vezano uz prenošenje upravljačkih prava nad Sveučilištem Sjever.

Naime, kako stoji u priopćenju kojemu je Habuš potpisnik, bivši gradonačelnik Čehok prema njegovim saznanjima "navodi novinare na pogrešne zaključke", nastojeći na taj način, naglašava Habuš, pred širom javnosti "potpuno krivo i bez argumenata prikazati krivnju Grada Varaždina što država nije preuzela upravljačka prava nad Sveučilištem Sjever".

- Radi se samo o bezuspješnom pokušaju dezinformiranja i umanjivanja uspjeha aktualne gradske vlasti – ističe, podsjećajući da je Hrvatski sabor na sjednici 29. svibnja 2015. donio Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučlištem Sjever na RH.

- U članku 1. utvrđeno da dosadašnji osnivači Sveučilišta Sjever, Grad Varaždin i Grad Koprivnica, prestaju biti njegovi osnivači, te osnivač postaje Republika Hrvatska, a Sveučilište Sjever dalje nastavlja s radom kao javna ustanova – navodi se nadalje u priopćenju, uz napomenu da spomenuti Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave, odnosno tek danas.

- Dakle s današnjim danom Republika Hrvatska postaje osnivač Sveučilišta Sjever te će poduzeti potrebne radnje radi provedbe promjena u sudskom registru, odnosno upisa RH kao osnivača – zaključuje Habuš.

Habuš također napominje da u konkretnom slučaju posebna suglasnost Gradskog vijeća nije potrebna, iz razloga što je država postala vlasnik Sveučilišta Sjever ex lege.

- Grad Varaždin je u prosincu 2014. godine donio sve potrebne akte vezano za stjecanje osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever, a sve u svrhu daljnjeg stjecanja statusa javne ustanove – kaže Habuš.

Iz Grada još napominju da Sveučilište Sjever danom stupanja na snagu Zakona nastavlja s radom kao javno sveučilište u smislu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Komentari