razgovor

Goran Habuš simpatizira "Budimo grad" – odgovorio i hoće li se kandidirati

Objavljeno: 14.03.2021. 10:07

Zadnja izmjena: 14.03.2021. 10:09

Foto: Arhiva

Ovih dana pojavila se informacija kako o kandidaturi za gradonačelnika Varaždina ponovno razmišlja i bivši varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Goran Habuš dužnost gradonačelnika dosad je obnašao dvaput zaredom, ali – ni jednom u cijelosti. Prvi put, izabran je 2011. godine, na polovici mandata Ivana Čehoka koji je podnio ostavku. Drugi put, izabran je na redovitim izborima 2013., ali nije uspio dočekati kraj mandata iz razloga što mu je Gradsko vijeće srušilo proračun. Početkom 2017. podnio je ostavku na mjesto predsjednika gradskog HNS-a, a početkom 2019. napustio je i stranku. Ostaje, međutim, činjenica da Goran Habuš nikad nije izgubio izbore – i baš u tome neki vide dobar temelj za njegov povratak u politiku. No, vraća li se zaista, odlučili smo ga pitati:

  • Iz više izvora može se čuti informacija da razmišljate o ponovnoj kandidaturi. Pa, razmišljate li?

(Smije se) Ne znam kakvi su vam izvori, ali zasad mi nije to plan.

  • Možete li reći da se 100 posto nećete kandidirati?

Ne mogu, to nikad ne mogu reći, ali sada nemam to u planu.

  • Dakle ne razmišljate?

Zasad ne. …ne znači da je isključeno ali, zapravo, mislim da je u ovom trenutku preuranjeno o tome govoriti. Nemam, iskreno, neku želju izaći iz ove komocije života i vratiti se natrag jer znam na šta to liči i koja je to odgovornost. Ali, velim, nikad ne reci nikad. Međutim, u ovom trenutku — ne, ne razmišljam o tome. Ima dovoljno kandidata, svakim danom sve više. Ima vrlo kvalitetnih kandidata, prema tome u ovom trenutku zaista ne razmišljam o tome.

  • Hoćete li nekome možda dati javnu podršku?

Ne, nema nikakvog razloga. Nek' ljudi predstave svoje programe, da vidimo na koji način i kako razmišljaju. U krajnjoj liniji, izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće su odvojeni. Ono što bi bilo dobro po meni osobno, jest da ova građanska inicijativa koja se pojavila u zadnjih par godina, „Budimo grad“ koji su proizašli iz varaždinske građanske udruge „Varaždin bez smeća“, bude jezičac na vagi u Gradskom vijeću. Dakle, da nitko ne može bez njih formirati većinu niti odlučivati. A što se tiče kandidata za gradonačelnika, vidjet ćemo kako će se tko profilirati i tko će ući u drugi krug.

  • Koga vidite u drugom krugu?

To mi je zaista teško reći. Nisam član stranke, nemam uvida u ankete… 2017., kada se ja nisam kandidirao, nije mi bilo ni na kraj pameti da bi Varaždinci, unatoč svim činjenicama koje su znali i teretu koji Ivan Čehok nosi, mogli ponovno izabrati njega. To mi je bilo nepojmljivo, no dogodilo se. U Hrvatskoj je, kako vidimo, sve moguće i bilo bi neodgovorno prejudicirati.

Komentari