Goran Habuš: Stanje u Gradu je odlično, nema govora o blokadi računa

Objavljeno: 25.05.2015. 12:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Kakva je trenutno situacija s blokadom gradskog računa i Rješenjem Ministarstva financija o naplati nenamjenski potrošenih 9,3 milijuna kuna, danas je u Gradskoj vijećnici komentirao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Kako je Habuš istaknuo, situacija je odlična i nema govora ni o kakvoj blokadi računa Grada.

- Zasad je situacija odlična, Grad nije ni u kakvoj blokadi, kao ni Javna ustanova Gradski stanovi. Vidjet ćemo kako će sve skupa izaći. JUGS je digao upravnu tužbu protiv Rješenja Ministarstva financija, ne osporavamo da dug postoji, ali ono što osporavamo jest dospijeće i činjenicu da Ministarstvo financija tvrdi da su novci potrošeni nenamjenski. Po nama nisu potrošeni nenamjenski, jer su potrošeni na izgradnju POS stanova, samo na drugoj lokaciji - istaknuo je Habuš i dodao kako tvrdnja Ministarstva financija da je novac prvo trebalo vratiti u državni proračun pa ga ponovno tražiti, jest prema članku 29. Zakona o POS-u koji je dosta nedorečen.

Ponovio je kako ni Ministarstvu nije želja blokirati Grad te da vjeruje da će pronaći način ukoliko će se to ipak morati platiti, da se to rastegne na nekoliko mjeseci na nekoliko obročnih plaćanja.

- Ukoliko to JUGS neće moći kroz prodaju stanova, a što osobno smatram da bi bilo najnormalnije, kako se stanovi budu prodavali da se taj dug vraća, jer državni proračun se sigurno neće spasiti s tih 9,3 milijuna kuna. Ako ne na taj način, ako ne daj bože dođe do nekakve blokade i ishitrene odluke Ministarstva, onda ćemo u rebalans Gradskog proračuna. Ali o nekakvoj blokadi nema govora - rekao je Habuš.

Na pitanje znači li to da je prihvatio mišljenje vijećnika Zlatana Avara i Željka Bunića o potrebi hitnog rebalansa proračuna, Habuš kaže da je on tu opciju već prije predlagao kao mogućnost. Također, smatra kako neće biti povlačenja upravne tužbe, što su sugerirali Avar, Bunić i Željko Cecelja jer tvrde da je u suprotnosti sa zaključkom Gradskog vijeća u prosincu 2014.

- Naravno da nećemo povući tužbu. Kakva bi bila ozbiljnost JUGS-a da podigne tužbu za koju postoji osnova, a onda zbog zahtjeva dva vijećnika povuče tužbu. Ne dolazi u obzir, nećemo povlačiti tužbu. Što se tiče hitne sjednice, ukoliko dođe do toga da proračuna Grada bude doveden u blokadu odlukom Ministarstva financija, onda ćemo sazvati sjednicu i kroz rebalans ta sredstva osigurati. To nije prijedlog Bunića i Avara, to je jedini mogući načina, to sam i ja rekao ako neće biti drugačije moguće da ćemo sazvati hitnu sjednicu i rebalansom proračuna ta sredstva osigurati - istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

Što se tiče jednog od razloga podnošenja ostavke s funkcije predsjednika Upravnog vijeća Roberta Podolnjaka, a taj je što je na potpis dobio odluku koju Upravno vijeće nije donijelo, Habuš je izjavio kako ne zna o čemu se radi.

- To morate pitati ravnatelja JUGS-a. Ja sam bio na tom Upravnom vijeću, znam da je bio neki papir ostao, jer je to bio nastavak Vijeća, ali za to trebate pitati gospodina Podolnjaka i ravnatelja JUGS-a, jer ja ne znam o tome ništa. Niti sam dobio ostavku Podolnjaka, niti s njim o tome razgovarao - rekao je Habuš.

Komentari