potpisani ugovori

Gotovo 11 milijuna kuna iz Hrvatskih voda za sanaciju klizišta u Varaždinskoj županiji

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.07.2019. 13:45

Zadnja izmjena: 02.07.2019. 13:49

U Hrvatskim vodama u Zagrebu danas su potpisani ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije klizišta koja obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.

U Varaždinsku županiju, četiri grada i sedam općina prema danas potpisanim ugovorima stiže 8,9 milijuna kuna sufinanciranja Hrvatskih voda, no valja napomenuti da su rezervirana sredstava u planu Hrvatskih voda za projekte u Varaždinskoj županiji veća te iznose 10,761 milijun kuna.

U Varaždinskoj županiji Hrvatske vode sufinancirat će projektnu dokumentaciju i sanaciju klizišta s 10,761 milijun kuna. Odnosi se to na osam klizišta na području Općine Bednja, a sufinanciranje je 2,1 milijun kuna, tri klizišta na području Grada Ivanca (963 tisuće), četiri klizišta na području Općine Cestica (758 tisuća), dva na području Općine Ljubešćica (755 tisuća), tri u Lepoglavi (463 tisuća), u Maruševcu (309 tisuća), u Donjoj Voći (286 tisuća), u Novom Marofu (255 tisuća), tri u Ludbregu (250 tisuća), u Klenovniku (189 tisuća), u Jalžabetu (185 tisuća), te u Vinici (73 tisuće). Hrvatske će vode izdvojiti i za klizišta na županijskim cestama – milijun kuna na Banjščini, 950 tisuća kuna na Visokom, 800 tisuća kuna za Čevo te 250 tisuća kuna u Bednjici – Lepoglava. Sufinancirat će se i investicije zbog klizišta na lokalnim cestama u Ljubešćici s 500 tisuća kuna, Kameničkom Podgorju (Lepoglava) s 470 tisuća i Donjem Makojišću (Novi Marof) s 200 tisuća kuna.

Na svečanosti je bio saborski zastupnik i predsjednik državnog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Josip Križanić.– Tih 10,8 milijuna kuna velika su sredstva za općine i gradove koje oni sami iz svojih proračuna ne bi mogli izdvojiti pa stoga zahvala Vladi i Hrvatskim vodama na pokazanoj osjetljivosti za taj problem. Dobro je i što je ova problematika sufinanciranja i sanacija klizišta sada trajno riješena novim Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva – izjavio je Križanić

Iz HNS-a su pak poslali priopćenje u kojem poručuju kako tek ulaskom HNS-a u Vladu riješen problem klizišta te je time ispunjeno Štromarovo obećanje. - Zahvaljujući pak amandmanu HNS-ovog predsjednika Kluba zastupnika Milorada Batinića prilikom donošenja izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, stvoreni su uvjeti za trajno rješavanje problema s klizištima. Radi se o 50 milijuna kuna koji su od ove godine osigurani u Hrvatskim vodama za sanaciju klizišta - poručili su iz HNS-a.

Komentari