Grabar-Kitarović: Bolje novi izbori nego još jedna godina mandata ove nesposobne Vlade

Objavljeno: 11.11.2014. 17:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/kolinda grabar kitarovic

Novo hrvatsko zajedništvo, optimizam, bolja budućnost, dostojanstvo samo su neke poruke Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedničke kandidatkinje HDZ-a, koje su se mogle čuti na predstavljanju njenog predizbornog programa „Za bolju Hrvatsku“ u prepunoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.

Uz stihove Gundulićeve pjesme „Himna slobodi“ i Matošine „Mala Gospa Marija“ te praćena gromoglasnim pljeskom svih prisutnih u Kristalnoj dvorani, Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je pet osnovnih točaka svog predizbornog programa.

„Hvala vam na ovoj veličanstvenoj atmosferi, vi ste moja snaga, vi ste snaga Hrvatske“ istaknula je HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske.

Unatoč gospodarskoj krizi koja je zadesila cijeli svijet, Hrvatska je u daleko težoj situaciji jer ima neučinkovitu i potpuno nesposobnu Vladu te predsjednika koji u proteklih pet godina nije učinio ništa da se u Hrvatskoj danas živi bolje. Hrvatska je u krizi, vlada ozračje pesimizma, depresije i bezidejnosti. Dosta je bilo pesimizma i malodušnosti. Treba nam novo hrvatsko zajedništvo, novi optimizam, nove ideje i gospodarski rast. Bit ću predsjednica Republike Hrvatske koja će promovirati rast, stvaralaštvo, kreativnost i želju da dobro živimo od svog rada. Neću dopustiti novi egzodus iz Hrvatske. Radit ću u korist svih građana, a ne u korist političkih elita, bit ću zamašnjak promjena i sveobuhvatnih reformi. Želim vratiti dostojanstvo svim građanima Hrvatske, umirovljenicima, braniteljima i svim socijalno ugroženim skupinama. Želim podijeliti optimizam i duboku vjeru u bolju budućnost Hrvatske – naglasila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Kao razloge svoje kandidature, Grabar-Kitarović istaknula je teško gospodarsko, socijalno i ekonomsko stanje u državi. Smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru, a ima prednosti za rast i razvoj, od geografskog položaja, povoljnih klimatskih uvjeta, bogatstvo šuma i vode do naših vrijednih i obrazovanih ljudi, naših radnika, obrtnika, poljoprivrednika.

Ne može mi nitko tvrditi da je normalno da smo danas na dnu ljestvica svih pokazatelja razvoja u Europi. Mi jednostavno možemo i moramo bolje. Za razliku od aktualnog predsjednika i Vlade koji su duboko podijelili ovo društvo, obvezujem se da ću okupljati sve društvene slojeve, sve ljude dobre volje koji mogu pridonijeti izvlačenju naše zemlje iz beznađa i depresije. Ne trebaju nam novi temelji i novi Ustav, kao što to traži predsjednik Josipović. Temelji naše Hrvatske ukorijenjeni su u Domovinskom ratu i u državi koju smo svi zajednički stvarali s prvim predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom. Josipović želi mijenjati Ustav. No, odakle mu hrabrost da traži veće ovlasti, kad nije iskoristio ni ove koje mu sadašnji Ustav pruža. Sve vas ovdje pitam, možete li navesti jedan potez aktualnog predsjednika koji ćete pamtiti nakon njegova mandata – bila je oštra Grabar-Kitarović te dodala da će ga pamtiti samo po tome da u doista bitnim pitanjima nije imao stav.

U svom predizbornom programu predstavila je pet glavnih točaka. Prioritet joj je gospodarski rast i zaustavljanje negativnih trendova, a posebno će poticati razvoj poduzetništva kao pretpostavke za nova radna mjesta. Potom socijalna stabilnost, s naglaskom da država mora štititi majčinstvo djecu i mladež te si ne smije dopustiti da ijedno dijete bude gladno.   Kao treću točku svog programa istaknule je nacionalnu sigurnost i obranu, dok su četvrta i peta točka vladavina prava i pravna stabilnost te vanjska politika i promocija Republike Hrvatske.

– Domoljubljem, zajedništvom, upornošću i radom pobijedit ćemo najveći izazov hrvatske današnjice, a to je duboka gospodarska kriza. Radit ću u korist svih građana, neću funkcionirati na daljinski upravljač i bježati od odgovornosti, bit ću vaša predsjednica, jer svi zaslužujemo bolju Hrvatsku. Moj prvi potez na mjestu predsjednice Hrvatske bit će sazivanje izvanredne sjednice Vlade. Da je Josipović odlučan i neovisan predsjednik u ovoj dramatičnoj situaciji, zagrmio bi i zatražio izvanrednu sjednicu Vlade, pa makar i po cijenu smjene ovog premijera, jer bolje novi izbori nego još jedna godina mandata ove nesposobne Vlade. Neću se libiti lupiti šakom o stol predsjedniku Vlade niti pozvati na odgovornost bilo kojeg ministra – naglasila je Grabar-Kitarović praćena gromoglasnim pljeskom.  

Grabar-Kitarović se ponovno usprotivila monetizaciji autocesta, naglasila važnost izgradnje Pelješkog mosta zbog povezivanja hrvatskog juga s ostatkom zemlje te rehabilitacije umirovljenih generala.

– Kao vrhovna zapovjednica hrvatskih oružanih snaga, vratiti ću dostojanstvo hrvatskom vojniku i hrvatskim oružanim snagama. Moderna, demokratska Republika Hrvatska stvorena je u Domovinskom ratu kojeg su, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na svojim leđima iznijeli hrvatski branitelji koji su bili i koji jesu u temeljima suvremene i suverene hrvatske države. Vratit ću i štiti dostojanstvo hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Bez obzira što tko o tome mislio, rehabilitirat ću i vratiti dostojanstvo generalima umirovljenim 2000. godine – istaknula je Grabar-Kitarović te za kraj naglasila kako će se snažno zalagati za provedbu načela nulte stope tolerancije prema korupciji.

{gallery}kolinda grabar kitarovic{/gallery}

Komentari