Grad Varaždin, Vartop, Varkom, Parkovi, Gradska tržnica i Čistoća u Vladinoj mjeri oprosta duga

Objavljeno: 30.03.2015. 13:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Grad Varaždin, kao i pet gradskih tvrtki, uključili su se u Vladinu mjeru oprosta duga najsiromašnijim građanima grada Varaždina.

Dok se u Hrvatskoj mjera oprosta duga provodi od 2. veljače 2015., u našem gradu počet će se provoditi od 2. travnja u Gradu Varaždinu te u gradskim tvrtkama Vartop, Parkovi, Gradska tržnica, Čistoća i Varkom.

- Radi se o privremenoj jednokratnoj mjeri koja obuhvaća socijalno ugrožene građane te će Grad Varaždin i trgovačka društva u vlasništvu Grada Varaždina  pokazati društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost za tešku situaciju u kojoj su se našli naši sugrađani koji često nisu sami krivi za nezavidnu situaciju uzrokovanu gospodarskom krizom - rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj konferenciji za novinare.

Dug će se oprostiti onim građanima čiji ukupan iznos duga, zaključno s danom 30. rujna 2014.  i blokiranim računom duže od godine dana, iznosi najviše 10.000,00 kuna. Uz dužnike koji su primatelji zajamčene minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine, oprost duga moguć je i građanima  čija mjesečna primanja u posljednja 3 mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva.

- Vjerujem da ćemo na ovaj način pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Još ne znamo točan podatak koliko naših sugrađana ispunjava sve potrebne uvjete da bi ušli u mjeru oprosta duga. To ćemo znati tek nakon određenog razdoblja, ali ne očekujemo velik broj takvih građana - rekao je Habuš.

Kako ostvariti to pravo? Građanin na web stranicama FINE ili osobnim dolaskom na jednu od 175 lokacija FINE od 2. travnja 2015. godine može provjeriti je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti Zahtjev za otpis duga. Ukoliko se građanin nalazi na popisu dužnika, uz predočenje osobne iskaznice može zatražiti ispis Pregleda duga u poslovnicama FINA-e ili u Centru za socijalnu skrb Varaždin. Nakon što je građanin ustanovio da se nalazi na popisu dužnika, ispunjeni  Zahtjev za opis duga kojeg može pronaći na web stranici FINA-e, u poslovnicama FINA-e, centrima za socijalnu skrb, na web stranicama ministarstava i Vlade RH,  ispis pregleda duga dobiven iz FINA-e ili nadležnih centara socijalne skrbi i potvrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina dostavlja poštom ili neposredno ovlaštenom centru prema mjestu  prebivališta,  koji pak u roku od 15 dana od dana primitka navedene dokumentacije mora utvrditi ispunjava li podnositelj Zahtjeva uvjete. Nakon što ovlašteni centri za socijalnu skrb potvrde ispunjava li podnositelj Zahtjeva uvjete, dužnik će dostaviti dokumentaciju vjerovnicima. Podnošenjem Zahtjeva za otpis duga dužnik ulazi u Registar otpisa duga na vremenski period od tri godine u slučaju otpisa duga  ili jednu godinu u slučaju odgode ovrhe. Dužnik svoj status  može provjeriti na web stranicama FINE u svakom trenutku uz odgovarajuću lozinku. U roku od 15 dana od obavijesti o zaprimljenom Zahtjevu vjerovnik će odlučiti o odobravanju ili odbijanju Zahtjeva za otpis duga. Odobri li vjerovnik  Zahtjev za otpis duga, o svojoj će odluci obavijestiti dužnika i FINU.

U ovu mjeru nije se uključila gradska tvrtka Termoplin. Kako su naveli u svom priopćenju, oni su svojim modelom poslovanja socijalno osjetljivi.

- Već niz godina, Termoplin d.d. Varaždin razvija društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u realnim okvirima koji ne narušavaju sigurnost opskrbe plinom svih onih korisnika koji uredno podmiruju svoje obveze. Poslovna politika Društva uvijek se bazirala i bazirat će se na interaktivnoj komunikaciji s krajnjim korisnicima koja prije same ovrhe kao obavezne mjere podrazumijeva dogovor i obročnu otplatu dugova. Obzirom na predviđeni datum pristupanja Sporazumu o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana do 31.05.2015. godine, smatramo kako je postojeći način rada efikasniji, produktivniji te kako svim našim korisnicima daje jednake mogućnosti socijalne osjetljivosti. Temeljem dosadašnjeg pristupa krajnjim korisnicima, a obzirom na kratkoročnost primjene ovog Sporazuma Termoplin d.d. Varaždin ne planira korištenje ovog modela - poručili su iz Termoplina.

Komentari