Gradski HDZ: Čekamo da Varaždin predstavi plan sanacije baliranog otpada

Objavljeno: 29.01.2015. 15:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Izvor: arhiva

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u jučerašnjem posjetu Varaždinu komentirao je situaciju s rješavanjem problema baliranog otpada te naglasio kako rješenje otpada ovisio o izradi plana sanacije, odnosno da je na potezu Grad Varaždin.

Navode ministra Zmajlovića potvrdio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša, Sven Müller rekavši da Fond ima novac te da on nije upitan ukoliko će plan sancije biti u skladu s propisima.

Gradska organizacija HDZ-a priopćenjem se osvrnula na izjave Zmajlovića i Müllera te traži od gradonačelnika Habuša žurno donošenje plana sanacije. Priopćenje donosimo u cijelosti.

Čekamo da Varaždin predstavi plan sanacije baliranog otpada!

Izjava je to ministra zaštite prirode i okoliša Mihaela Zmajlovića izrečena jučer u Varaždinu. Izjava je to koja je prije svega poražavajuća za gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša jer nakon silnih godina traženja rješenja, nakon toliko godina obećavanja, predstavljanja tzv. rješenja, još uvijek se, prema izjavama ministra, čeka grad i njegov plan sanacije.

U ime građana, u ime svih onih koji su Vam u dva navrata dali svoj glas da riješite najveći varaždinski problem, problem baliranog otpada, tražimo gradonačelniče odgovor što i kako dalje?
Godine su prošle, otpad je i dalje na istom mjestu, u istim količinama, a konkretnog rješenja nema. Štoviše nema niti iznosa, koji je već ranije bio dogovoren s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za sufinanciranje zbrinjavanja varaždinskog otpada. Naime, prema riječima ravnatelja Fonda Svena Mullera stari ugovor i iznos o sufinanciranju više ne vrijedi, a novi iznos nije još zatražen.

Vezano uz sve što je jučer izrečeno u Varaždinu, a kasnije su prenijeli i mediji, s punim pravom i zabrinutošću možemo i moramo pitati gdje smo?
Što se uopće planira učiniti s baliranim otpadom, koji su rokovi za to i kada će se Ministarstvu predstaviti plan sanacije, što je prema našem mišljenju već odavno trebalo biti učinjeno?  Također, i kada će se Fondu uputiti zahtjev za sufinanciranjem? Kakva je situacija s dodijeljenom koncesijom  i koncesionarom? Ima li uopće više pravnog temelja da se potpiše ugovor za koncesiju koja je dana prije više od godinu dana? Na kraju što je pokazala toliko najavljivana analiza otpada?

Dajemo Vam gradonačelniče kratak rok za odgovore na ova pitanja jer ni Varaždin ni Varaždinci više nemaju vremena za čekanje na rješenje problema otpada. S druge strane ne očekujemo mnogo jer kao što ste sve rokove prekršili već prije više godina tako ćete najvjerojatnije prekršiti i ovaj, a otpad će i dalje biti ruglo na ulazu u naš Varaždin, grad «kulture i baroka».

Gradski odbor HDZ-a

Komentari