Gradski HDZ o JUGS-u: Bez pomoći Vlade nema cjelovitog rješenja

Objavljeno: 26.06.2015. 14:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Nakon što vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina iz redova HDZ-a nisu podržali prijedlog o zaključka o potpisivanju aneksa Sporazuma s Hypo bankom o odgodi roka podmirenja duga koji prema njima ima Javna ustanova Gradski stanovi, gradski HDZ oglasio se priopćenjem.

Kako naglašava povjerenik HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan, cjelovito rješenje ovog problema može dati Vlada RH tako da Gradu osigura pomoć od 21 milijuna kuna.

- Takav smo javni poziv Vladi i premijeru Milanoviću osobno uputili prije mjesec dana, ali nikakve reakcije ni odgovora do sada nije bilo.  Štoviše, za takav prijedlog ne žele čuti ni gradonačelnik ni župan Varaždinske županije, već odgodom rješenja problema samo stvaraju nove dugove gradskom proračunu - smatra Habijan.

Prema njegovom mišljenju, aneksom za koji su prošlog petka glasali svi osim vijećnika HDZ-a stvaraju se nove obveze po kojima će Grad Varaždin svaki mjesec plaćati 10 posto kamata na iznos glavnice te mora izdati zadužnicu na čak 9,1 milijun kuna, uz vlastitu bjanko trasiranu mjenicu i založno pravo na 12 stanova u vlasništvu Gradskih stanova.

- I time je cijeli „problem“ odgođen samo do travnja 2016. godine! A što onda? Zato još jednom javno apeliramo na Vladu Republike Hrvatske i premijera osobno da u okviru zakonskih mogućnosti pomognu Gradu Varaždinu kako bi se prevladalo postojeće stanje te osigurale pretpostavke za normalno funkcioniranje i stvorili temelji za novi razvoj nekadašnjeg „grada po mjeri čovjeka“ - pozvao je još jednom Habijan i dodao kako je gradskom HDZ-u stalo do konstruktivnog i temeljitog rješavanja problema u duhu zajedništva i gradnje novih vrijednosti.

- Stoga zahtijevamo odgovorno i učinkovito ponašanje svih aktera na političkoj sceni, a osobito Gradonačelnika i svih članova Gradskog vijeća Grada Varaždina kako se ne bi stvarale nove proračunske obveze za koje se već sada zna da se neće moći ispuniti, nego će postati novi teret svih građana Grada Varaždina - stoji u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a koje potpisuje Damir Habijan.

Komentari