Gradski vijećnik Cecelja: Tražimo hitnu sjednicu Gradskog vijeća s temom JUGS-a

Objavljeno: 25.10.2014. 11:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

Izvor: Željko Cecelja

Željko Cecelja, vijećnik stranke Hrast u varaždinskom Gradskom vijeću, oglasio se priopćenjem u kojem se osvrnuo na situaciju u Javnoj ustanovi Gradski stanovi (JUGS).

Podsjetio je pritom kako je Hrast prije više od godinu dana upozorio i naknadno višekratno na sjednicama Gradskog vijeća upozoravao na velike financijske, organizacijske i pravne probleme u JUGS-u.

- Stranka Hrast čak je zajedno s udrugom USPOS, čiji su članovi bile mlade obitelji koje su s JUGS-om potpisale ugovore o kupnji stanova iz programa POS-a imala i konferenciju za tisak u jesen 2013. godine. Ako pamćenje dobro služi odgovorne u JUGS-u, tada je samo jedan ugovor bio pred raskidom, a dvanaestak su se obitelji još uvijek nadale da će JUGS poštivati svoje obveze za dovršetak gradnje i da će 2014. godinu dočekati u svojim POS stanovima. Otvoreno smo tražili i smjenu odgovornih, i to prvenstveno ravnatelja Vladimira Kukeca. Također smo predlagali da se hitno krene s nužnim promjenama u toj ustanovi. Gradonačelnik i gradska vlast uvjeravala nas je da nema potrebe ni za promjenama i da će se stanje popraviti kada APN uplati sredstva iz rezervnoga fonda - napominje, između ostalog, Cecelja.

- Konačno, nakon više od godinu dana povjerenstvo je utvrdilo probleme u narečenoj ustanovi –  problemi su čitavo vrijeme bili poznati – kašnjenje, nenamjensko trošenje državnog novca, dugovi, neprodani stanovi, pa se tek sada počelo spekulirati s ostavkom Kukeca. Stranka Hrast pita se gdje je bilo do sada Upravno vijeće, što je radilo i zašto prije nije riješilo problem očito neposlovnog, a i nezakonitog rada JUGS-a - ističe Cecelja.

- Međutim najveći je problem u cijeloj toj priči činjenica da je u JUGS-u utrošeno cca 15.000.000,00 kn državnih poticajnih sredstava za izgradnju programa POS koje je JUGS-u uplatila agencija APN, a koji su dijelom utrošeni i nenamjenski. Pitamo se hoće li država taj iznos "oprostiti" Gradu Varaždinu? Odgovaramo: neće. Znamo u kakvom se deficitu nalazi državni proračun, pa sigurno ministar financija neće taj novac jednostavno "progledati kroz prste" Gradu Varaždinu - napominje vijećnik Hrast-a te dodaje kako to znači mogućnost da sljedeće godine država zatraži povrat nenamjenski utrošenih sredstava, što bi za posljedicu imalo blokadu žiro računa grada, novi rebalans proračuna i odustajanje od zacrtanih gradskih projekata.

- To što javnost nema pojma što se radi nije čudno jer gradonačelnik je sklon radu (kako je to već na jednoj sjednici Gradskog vijeća rečeno) pa i "tajnom diplomacijom", i ne samo da ne obavještava javnost o svom radu nego o tome ne obavještava ni Gradsko vijeće(!!!), a koje će na kraju, kako je to uostalom ustaljeni običaj, većinom koja drži gradonačelnikovu stranu (a drži ju radi brojnih sinekura o čemu drugom prilikom), najvjerojatnije svojim odlukama amenovati sve što gradonačelnik učini ili ne učini, ali, molim, bez stranke Hrast i druge oporbe kako je do sada i bilo - stoji u priopćenju.

Cecelja dodaje kako je većina obitelji iz USPOS-a raskinula ugovore u JUGS-om te su dobili i odgovarajuću odštetu, a zgrada koja je dovršena sada zjapi gotovo prazna. Priopćio je također da stranka Hrast poziva gradsku vlast da što hitnije sazove sjednicu Gradskog vijeća s temom problema JUGS-a te raspravu o zatečenom stanju.

- Građani, pitajte svoje vijećnike za koje ste glasali što rade, neka vam objasne što radi gradonačelnik, pitajte ih tko će vaditi vrući kesten JUGS-a iz vatre! Mi, vijećnici Hrasta, odmah vam odgovaramo! Vi, opet vi, kao i uvijek jer aktualna vlast je majstor u krivim potezima, odlaganju problema, vađenju kestena iz vatre kad su već sasvim izgorjeli, a ne u pravo vrijeme. Koja šteta za ovaj prekrasan grad - zaključuje Cecelja u svom priopćenju.

Komentari