Previranja u favoritskoj koaliciji

Habeku upitno ulazno mjesto na listi Narodne koalicije? "Drže ga još samo simpatije šefa..."

Objavljeno: 25.07.2016. 09:32

Zadnja izmjena: 25.07.2016. 09:33

Foto: Arhiva

Ustoličenjem Alena Kišića na mjesto predsjednika gradskog SDP-a krajem travnja ove godine, Mario Habek, šef županijskog SDP-a, dovršio je proces Radelićeve „deinstalacije“.

Deinstalacija možda ponajbolje opisuje ovu Habekovu operaciju, jer rušenje koga ili čega, leksikonskim rječnikom, podrazumijevalo bi izgrađenost koga ili čega (profila, organizacije). Kao jednim udarcem – dvije muhe, Habek je tako od jednog Ludbrežanina dječačkog izraza lica, vokacijom PR-ovca sklonog populizmu te dovoljno kooperativnog i odvažnog da zbog ambicije stavi i vlastitu kuću na prodaju, uspio stvoriti relevantnog kandidata za gradonačelnika Varaždina. Najoptimističniji čak smatraju – favorita!

Križaljke

No, kako doznajemo od izvora u SDP-u, čini se da bi ga sve to sada možda moglo stajati ulaznog mjesta na listi Narodne koalicije za treću izbornu jedinicu. Ne zbog Vjerana Radelića, da ne bi netko pomislio; ni zbog nedajbože Alena Kišića, nego zbog svojevrsnog zanemarivanja ostalih (važnijih) aspekata vlastite funkcije u stranci. Naime, svaka stranka, kao što je poznato, treba jednu osobu od povjerenja koja će biti zadužena za nadzor i upravljanje ljudskim potencijalima ili, najjednostavnije rečeno, jednog „vladimira šeksa“. Međutim, u nekom priručniku „Kako postati političar“ moglo bi pisati upozorenje, da problem može nastati u trenutku kada u jednoj osobi bude personificirano više različitih zaduženja, a ona se prema vlastitoj naravi ili iz inih razloga nije spremna ili sposobna nositi pod težinom apsolutne odgovornosti.

I tako..., dok je Habek u posljednjih godinu dana rješavao križaljku te u one obojane kvadratiće naposlijetku uspio upisati konačno rješenje koje glasi „Alen Kišić“; zadati muke Radeliću, ali i Predragu Štromaru koji se sada za „mjesto više“ trebao izboriti; u tamo nekim analitikama ostalo je zabilježeno da se nalazi među najmanje aktivnim zastupnicima u cijelom tom ionako drsko neaktivnom sazivu Hrvatskog sabora. Naravno, ništa naročito aktivniji Habek nije bio ni u svojim prethodnim mandatima (široj javnosti možda nije poznato da je čak triput biran u Hrvatski sabor), međutim sada će SDP, zahvaljujući fenomenu zvanom Most, kao možda nikada ranije hvatati glas više. Baš kao ono nekad u špageti vestarnima kauboji – dolar. „Blink-blink!“, već sada sijevaju oči na mandate i, kako nam kaže izvor u SDP-u: "Dobro se promišlja tko će u kojoj izbornoj jedinici dobiti ulazna mjesta na listi...".

Simpatije

Mjesto nositelja liste koalicije romantičnog naziva; naziva al pari HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji (dakle, više karakterističnog za period koji je u literaturi završio s Augustom Šenoom), u trećoj izbornoj jedinici trebao bi tako pripasti Siniši Hajdašu Dončiću. Zdrava je, naime, pretpostavka da taj Zagorac kao bivši i relativno popularan ministar toliko i „nosi“. Tko imalo prati politiku, bez obzira na vlastito opredjeljenje, teško da ne bi usne razvukao u makar blagi osmjeh na onu njegovu: „Četiri je ujutro, komadi su otišli, dobre cuge više nema i autoceste idu u koncesiju.“ A naš čovjek voli show. Show mu još uvijek nije priuštio Stjepan Kovač, čakovečki gradonačelnik; međutim ipak je on – čakovečki gradonačelnik pa će dobiti treće SDP-ovo mjesto na listi. Na četvrtom i šestom mjestu nalaze se HNS-ovi Matija Posavec (koji dokazano zna napraviti show) i Marija Puh, a upravo između njih dvoje trebao bi se na petom mjestu liste naći Mario Habek.

- Šefu (Milanoviću) je skrenuta pozornost na to da nam Habekovo ime u tako važnoj izbornoj jedinici ne može donijeti bogzna koliko glasova, no koliko je meni poznato, on još uvijek uživa Milanovićeve simpatije premda je šef sada i sam svjestan da, osim što je dobar "unutarnji igrač", Habek sigurno nije taj koji stranci u ovom kraju donosi glasove Prošle godine donio je svega 2.672 glasa, a sada nam je važan svaki glas, pogotovo u područjima kao što je sjever Hrvatske gdje dobro stojimo. S adekvatnim ljudima na listi konačan rezultat mogli bismo multiplicirati. Dovoljno je već to što smo popustili Štromaru - kaže nam izvor u SDP-u, tvrdeći da "Habeka na listi drže još samo simaptije Zorana Milanovića, što mnogi u županijskom SDP-u smatraju nepravednim". Na sedmom i osmom mjestu, koja se smatraju ulaznim, Hajdaš Dončić navodno vidi još dvojicu "svojih", a SDP u trećoj izbornoj jedinici muku muči i s ispunjenjem ženske kvote. Kako bilo, vremena za usuglašavanje i zadovoljenje silnih apetita u stranici koja u izbore ulazi kao favorit sve je manje...

Komentari