uskoro razgovor s HNS-om

INTRIGE U SDP-u Sežu sve do gradske uprave, pa smo pitali Habeka što nakon Zokija - evo odgovora

Objavljeno: 14.10.2016. 09:16

Foto: ilustracija

Šef SDP-a Varaždinske županije Mario Habek jedan je od rijetkih SDP-ovaca koje u posljednje vrijeme nismo imali priliku zapaziti u društvu kojega od čak devet kandidata za predsjednika te stranke. 

Pomalo začuđujuće, s obzirom da se – ne samo „šuška“, nego je i vidljivo da je SDP Varaždinske županije ponovno podijeljen na dvije struje, ovaj put oko Davora Bernerdića i Orsata Miljenića kao ne tako davno, oko Zlatka Komadine i Zorana Milanovića. S druge strane, nije da unutar te organizacije u Varaždinskoj županiji nema i onih koji se sada nadaju, da je s odlaskom Zorana Milanovića značajno „opao“ i utjecaj Maria Habeka. Štoviše, prema nekim informacijama intrige unutar SDP-a sežu sve do hodnika gradske uprave u Varaždinu.

Navodno bi neke struje unutar SDP-a, ali i gradskog HNS-a, na mjestu Kišića kao SDP-ovog kandidata za gradonačelnika (ako ga već mora biti) radije vidjele jednu drugu osobu pa se čak u kuloarima „vrti“ i konkretno ime. Navodno je to i razlog zašto se Kišić javno susreo s Bernardićem u Varaždinu, kako bi on potvrdio njegovu kandidaturu, što je ovaj i učinio. Kako bilo, kraj svega toga netko bi očekivao da Habek, ako ništa drugo, „opali“ koji selfie uz svojega favorita ili barem podijeli kakav status na svom Facebook profilu, no njegova posljednja objava bila je zahvala biračima nakon parlamentarnih izbora. Facebook mu k tome još uvijek krasi i zajednička fotka, njega i Milanovića. Nostalgija?

"Po vašem ima 9 struja"

Odlučili smo provjeriti, a evo što nam je Habek odgovorio na pitanje zašto se do sada nije javno očitovao o podršci kojemu od kandidata? 

Nisam se očitovao jer me nitko nije javno pitao. Ali moj stav nije nepoznat, na ovim unutarstranačkim izborima podržat ću Orsata Miljenića. Moram reći kako osobno poznajem gotovo sve kandidatkinje i kandidate, ali moj je favorit ipak Orsat. Naime, smatram kako ima puno životnog iskustva i kvalifikacija za to mjesto.Iako nije formalno dugo član SDP-a, uz stranku je jako dugo još od Vlade Ivice Račana u kojoj je bio zamjenik ministra i sigurno je čovjek koji može stranci dati jedan novi zamah i voditi nas u nove pobjede.

Postoje li u SDP-u Varazdinske županije dvije struje koje se (opet) okupljaju oko različitih kandidata?

Po tome ima devet struja jer je toliko kandidata. Ovo su unutarstranački izbori na kojima svaki glas svakog člana jednako vrijedi, i biramo između svojih. Zato nema nikakvih struja nego svatko odabire svog favorita ali svi zajedno nastavljamo dalje, tko god pobijedi.

"Kritičari će moći reći svoje"

Može li eventualna pobjeda Davora Bernardića i njegova kandidatura za gradonačelnika Zagreba utjecati na koaliciju SDP-HNS, kako na državnoj razini tako i u našoj županiji. S obzirom da u Zagrebu HNS ima svojeg kandidata, Anku Mrak Taritaš?

Davor Bernardić je moj kolega i slažem se s njim da svaka lokalna organizacija odlučuje za sebe. Ljudi i organizacije na terenu najbolje poznaju situaciju i vidim da se svi kandidati jasno određuju da će teren imati autonomiju. Što se nas tiče u županiji, uskoro ćemo razgovarati s HNS-om, o nastavku suradnje. Naravno, naš strateški cilj je poznat, želimo gradonačelnika Varaždina. U tom cilju će nas svakako podrzati i novi predsjednik, tko god to bio.

Kako odgovarate na govorkanja da s odlaskom Milanovića gubite utjecaj u stranci?

Predsjednik sam županijske organizacije u drugom mandatu, četvrti mandat sam u Saboru. I u stranci i na terenu me članovi dobro znaju. Redovne unutarstranacke izbore imamo u roku od 6 mjeseci od lokalnih izbora i tu će kritičari moći reći svoje. Što se tiče Zorana Milanovića, on je bio dobar predsjednik, puno smo surađivali i puno mi je pomogao u mom politickom putu i to cu uvijek poštivati.

"Zadržati Ludbreg, osvojiti Varaždin"

Kakve ambicije imate za lokalne izbore 2017., kako osobno tako i ispred županijske organizacije SDP-a?

Županijska organizacija zeli imati bolji rezultat u ukupnom broju mandata po opcinama i gradovima. Puno ce ovisiti o koalicijskim dogovorima i nacinu izlaska na izbore. Općenito gledajući, cilj je zadrzati Ludbreg i osvojiti Varaždin jer tu smo najjači, a imamo dobre kandidate i za druge gradove i neke općine. Osobno želim pripremiti stranku za dobar izlazak na izbore, a svoj rad vidim u Saboru jer nisam za dupliranje funkcija.

Komentari