izmjena zakona o lokalnim izborima

Habijan: Logičan slijed bio bi da se osobe s presudama ne mogu kandidirati za Sabor

HRT

Objavljeno: 09.04.2021. 09:05

Zadnja izmjena: 09.04.2021. 09:21

Uoči svibanjskih izbora Sabor donosi izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojima će biti zabranjeno kandidiranje svima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci ili uvjetno ili im je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Isto tako, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo lokalnim dužnosnicima automatski prestaje mandat. O toj je temi jučer u HRT-ovoj emisiji otvoreno govorio i saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan.

Kako je rekao, dobro je što su se sve političke opcije u hrvatskom saboru suglasile da je ovo bolji prijedlog od ovog koji je trenutno na snazi. 

- U saborsku proceduru upućen je amandman koji se tiče osobe koje su pravomoćnom presudom osuđene za kaznena djela, a počinili su ih iz nehaja. Svima nam se može dogoditi da uzrokujemo prometnu nesreću iz nehaja i tada to kazneno djelo ne možemo tretirati kao i druga kaznena djela koja su obuhvaćena izmjenama - rekao je Habijan te dodao kako bi logičan slijed događaj trebao biti ove izmjene primjeniti i na izbore za parlament. 

- Bilo bi neobično da se ne možete kandidirati za lokalnog dužnosnika, a možete za saborskog zastupnika, rekao je.

 

Komentari