otvoreni razgovor

Habijan: Divjak je bila ispred vremena, sa Stričakom sam u 'dobrom poslovnom odnosu'

Damir Habijan ulogu Blaženke Divjak smatra pozitivnom, osobno se vjerojatno vidi u europskom parlamentu, odnosno više se ne vidi kao kandidat za gradonačelnika. Što god to značilo, s Anđelkom Stričakom je u „dobrom poslovnom odnosu“, te smatra da bi trebalo „vrednovati“ doprinos gradskog HDZ-a njegovoj pobjedi na lokalnom izborima. Ponovno, „što god to značilo“. Pročitajte i pogledajte što je Damir Habijan još rekao danas u eTV studiju…
Objavljeno: 28.02.2022. 11:12

Zadnja izmjena: 28.02.2022. 12:18

"Mislim da je Blaženka Divjak imala dobre ideje, zanimljive ideje, neke ideje koje su možda bile ispred vremena, neke su zaživjele neke nisu, ali imam osjećaj da zapravo nije uspjela završiti posao koji je htjela. Njezin rad ocijenjujem pozitivno", rekao je danas u eTV studiju Damir Habijan.

Bilo je to samo jedno od pitanja na temu vladajuće većine, koju trenutno podržava dvoje Varaždinaca iz centrističkih političkih opcija. U emisiji je trebao sudjelovati i Predrag Štromar, no upravo zbog izvanrednog sastanka u Zagrebu, on se u posljednji trenutak ispričao. Habijan se pak nije želio konkretno izjasniti: surađuje li bolje s HNS-om ili Reformistima?

- Ne bih se upuštao u ocjenjivanje s kime je suradnja bolja ili lošija. Mislim da je korektna i očekivana. Kako dugo, to ćemo vidjeti.

"Blaženka Divjak bila je ispred vremena"

'EU parlement? Vidjet ćemo'

Iako ga se spominje u kontektu neke šire rekonstrukcije Vlade, čini se da njegove ambicije idu u smjeru Europskog parlamenta. Tako se barem daje naslutiti iz njegovog odgovora na pitanje je li tome tako?

- Što će tiče europarlamenta, još je dvije godine do tada, vidjet ćemo što će biti od toga. U ovom trenutku sam fokusiran na ono što jesam, tj. na mandat saborskog zastupnika koji još nije došao ni do polovice. (...) A kalkulacije s mojim imenom? Pitanje je iz kojeg je to razloga.

"Što se tiče EU parlamenta, vidjet ćemo"

Netko drugi kandidat za gradonačelnika

Kandidat za gradonačelnika Varaždina prema svemu sudeći više neće biti.

- Naredne tri godine moramo iskoristiti za to da se profiliramo, da profiliramo i kandidata za gradonačelnika na sljedećim lokalnim izborima i da građani prepoznaju koji je to program iza kojeg HDZ stoji. Dakle, HDZ, a ne "HDZ u koaliciji s nekim drugim opcijama".

Habijan je, naime, ponovio kako je koalicija s Ivanom Čehokom bio "neuspjeli eksperiment" i kako ni na koji način ne podržava Nevena Bosilja, nego, naprotiv, smatra da se HDZ treba izgraditi kao glavna oporbena stranka. Kao takav, u nekoj budućoj koaliciji može biti samo "senior partner", a ne više "junior partner", ako što se u koaliciji s Čehokom stjecao dojam.

"Netko drugi kandidat za gradonačelnika"

'Mogu poticati, ali ne mogu biti mentor'

Pridonosi li tome dovoljno i sam, pitali smo ga, s obzirom da mu se u dijelu stranke zamjera da je, kako kažu, više fokusiran na Zagreb nego na Varaždin. On se s time nije složio, odnosno kazao je kako je u pitanju "dojam" koji ovisi o tome kako mediji pojedine rasprave prikažu. Na sjednicama, kako napominje, podjednako kontrira Čehoku, Budimo grad i Bosilju, a nitko ni druge iz HDZ-a ne spriječava da čine isto.

- Ja ne mogu biti nekome mentor na način da ću nekoga gurati ili gurati da mora govoriti. Na svakom od njih je da to radi. U gradskom odboru ima kvalitetnih i stručnih ljudi koji imaju priliku, jednako kao i predsjednici temeljnih ogranaka - da svojim inicijativama i prijedlozima dopru do građana, da se čuje za njih. Ja jesam taj koji bi trebao voditi gradsku politiku HDZ-a, ali na svakom članu i članici HDZ-a je da tu politiku promovira, a na svakom predsjedniku temeljnog odbora da ju gradi i bude u doticaju s građanima. Ta odgovornost preuzeta je na izborima.

"Mogu poticati, ali ne mogu biti mentor"

'Nije vrijeme za izbore'

Kao saborski zastupnik u najvećem su mu fokusu dva projekta: proglašenje Ivančice parkom prirode te izgradnja kampusa FOI-ja. Razgovara i sa svim zainteresiranim skupinama s područja gdje je izabran, kao što su primjerice trenutno obrtnici. Smatra kako za izvanredne izbore nije vrijeme (inlfacija, povlačenje sredstava...), te da šestero zastupnika s područja Varaždinske županije može biti samo prednost.

Sa Stričakom 'u dobrom poslovnom odnosu'

Kao predsjednik gradskog HDZ-a smatra "vjetrom u leđa" smatra i činjenicu da njegova stranka ima i po prvi puta izravno izabranog župana. Na pitanje kako surađuju i u kakvom su odnosu, Habijan odgovara:

- U dobrom, kako bih rekao. Poslovnom odnosu. Surađujemo kao što bi trebali surađivati predsjednik županijskog odbora i sadašnji župan te ja kao predsjednik gradskog odobora. U onim stvarima u kojima trebamo surađivati, surađujemo.

"Sa Stričakom sam u dobrom poslovnom odnosu"

'Vrednovati doprinos Stričaku'

Stričakovoj pobjedi, zaključio je Habijan, uvelike je pridonio i "dobar rezultat koji je HDZ otvario u gradu Varaždinu", što smatra da treba prepoznati i vrednovati.

- Činjenica jest da teško možete osvojiti vlast u županiji bez dobrog rezultata u gradu Varaždinu. Na proteklim lokalnim izborima bila je blaga prednost Čačića u odnosu na Stričaka, oko 500-injak glasova razlike, ali da je ta razlika bila veća teško da bi Anđelko Stričak danas bio župan Varaždinske županije. Prema tome, itekako je bitno da se prepoznaje i vrednuje taj rezultat u Varaždinu što se tiče HDZ-a.

"Treba vrednovati doprinos gradskog HDZ-a Anđelku Stričaku"

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao Damir Habijan, pogledajte ovdje:

 

Komentari