presica i najava

Habijan: Aktualiziramo prijavu Varaždina na listu svjetske baštine UNESCO

Objavljeno: 24.04.2019. 18:09

Zadnja izmjena: 24.04.2019. 18:09

Na današnjoj konferenciji za medije gradski HDZ najavio je kako će ponovno pokrenuti proceduru, odnosno aktualizirati nominaciju Grada Varaždina u postupku upisa na listu svjetske baštine UNESCO-a.

- Također, pokrenut ćemo i inicijativu pred Ministarstvom kulture za upis kompleksa Starog grada na listu „Oznaka europske baštine“ (European Heritage Label) - naglasili su HDZ-ovci, koji spomenuto namjeravaju napraviti u suradnji s Odjelom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Smatraju da gradska vlast obraća premalo pažnje na palače u centru grada.

- Ima ih veliki broj i ističu vrijednim kamenim portalima, zbog čega je nužan veći angažman gradskih vlasti kako bi se u narednom razdoblju većina njih obnovila i zaštitila od propadanja - rekla je Martina Jerbić Cecelja, nositeljica HDZ-ove liste 1. Mjesnog odbora "Centar".

Zašto su svi odjenuli iste majice

Mladež HDZ-a Grada Varaždina također se priključila ovoj inicijativi te je osmislila akciju izrade zanimljivih autohtonih suvenira. Riječ je o otiskivanju starog varaždinskog grba koji se nalazi na šahtovima u centru grada na majice: "Na taj način željeli smo pokazati kako se sitni povijesni detalji nalaze u cijelom našem gradu. Iako su ponekad nama manje vidljivi, gostima i turistima su itekako interesantni", rekao je Jurica Pajtak, tajnik mladeži HDZ-a Grada Varaždina.

Komentari