hrvatski sabor

Habijan: Borba protiv korupcije baza je za postavljanje zdravih temelja svake države

Objavljeno: 22.10.2021. 09:24

Zadnja izmjena: 22.10.2021. 09:24

Saborski zastupnik Damir Habijan jučer je, u ime Kluba zastupnika HDZ-a, a zatim i u pojedinačnoj raspravi, govorio o Prijedlogu Strategije sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. godine do 2030. godine koju je HDZ podržao.

Borba protiv korupcije jedno je od prioritetnih područja javnih politika u okviru strateškog cilja - učinkovito i djelotvorno pravosuđe, javna uprava i upravljanje državnom imovinom Nacionalne razvoje strategije RH do 2030. godine, a u kojoj su također utvrđeni i prioriteti djelovanja antikorupcijskih mehanizama.

Habijan je objasnio je do kojih pomaka i promjena dolazi u novom Zakonu. - Povećava se broj adresata na koje se sam zakon primjenjuje. - na predsjednike uprava, članove uprava trgovačkih društava u državnom vlasništvu i vlasništvu lokalne i područne samouprave, ravnatelje zdravstvenih ustanova, ravnatelja HRT-a. Tu ulazi i 7.000 članova predstavničkih tijela. Oni će morati obavještavati o poslovima s trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave. Rješavaju se i procesni rokovi. Isto tako obveznik tog zakona, odnosno dužnosnik, ima rok od osam dana za očitovanje za zaprimljeni prijedlog o pokretanju postupka. Povećavaju se kazne, propisuju se kazne ako se ne dostavi dokumentacija, ako dužnosnik ne postupi po nalogu, povezuju se zemljišne knjige i trgovački registar, povećavaju se sredstva za samo Povjerenstvo - rekao je Habijan.

- Korupcija kao negativna pojava u svim segmentima društva nema stranačku pripadnost ni stranačku iskaznicu. Korupcija ima svoje ime i prezime. Ona nije rezervirana samo za visoke dužnosnike, političare, gospodarstvenike. Iako to nekim oporbenim kolegama nije jasno. Puno je lakše lijepiti etikete HDZ-u da je korumpiran, a kada ih podsjetite na njihove primjere, onda je to problem i osjećaju se napadnutima. Ako traže ispriku i pozivaju nas na prijevremene izbore, trebalo bi prije svega počistiti ispred svog praga i priznati da kod njih ima također ovakvih slučajeva - rekao je zastupnik.

U svojoj pojedinačnoj raspravi kazao je kako je očekivao kako će se oporba ipak odlučiti za drugačiji pristup, odnosno da će se razgovarati konkretno o strategiji, da će od njih možda čuti određene primjedbe te prijedloge za dopunu ili izmjenu, no oporba se nije oglasila.

Prisjetio se kako su 2012. godine, u procesu pregovora s EU, ovlasti Povjerenstva prema tadašnjem HDZ-ovom Prijedlogu Zakona, bile puno veće. - Međutim, SDP tada ulaže ustavnu tužbu, Ustavni sud tu je tužbu usvojio i pet, šest ovlasti koje je Povjerenstvo do tada imalo, više nema. Sada se postavlja pitanje dvostrukih mjerila i dvostrukih kriterija koje stalno slušamo. Upravo kad Povjerenstvo dobiva veće ovlasti, širi se krug adresata, povećavaju se novčane kazne, propisuju se određene nove sankcije, prema mišljenju oporbe sad više Zakon jednostavno nije dobar i HDZ ne radi dobro. Hajmo biti realni i pokušajmo napokon ne primjenjivati dvostruka mjerila i dvostruke kriterije jer mislim da javnost zna o čemu govorite - zaključio je Habijan.

Komentari