saborska rasprava

Habijan: Darovanje državnih nekretnina mora biti u javnom i gospodarskom interesu

Objavljeno: 08.10.2021. 11:41

Zadnja izmjena: 08.10.2021. 11:41

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan sudjelovao je u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Poseban je naglasak stavio na novi članak kojim se uređuje pitanje raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu osnivanja i poslovanja poduzetničkih potpornih institucija:

- Onemogućit će se situacije da se nekretnine daruju bez roka, bez da je pripremljen program privođenja darovane nekretnine namjeni ili da se nekretnina daruje, a jedinica lokalne samouprave u svom proračunu nema predviđena i osigurana sredstva za provedbu aktivnosti infrastrukturnog opremanja – naglasio je zastupnik Damir Habijan.

Ovim Prijedlogom zakona također se definira što podrazumijeva privođenje darovane nekretnine namjeni te se propisuje dokumentacija kojom se to dokazuje. Time će se osigurati da darovanje nekretnina bude u javnom i gospodarskom interesu.

Habijan je u konkretnom primjeru razvoja infrastrukture poduzetničkih zona u Hrvatskoj naveo onu u Općini Ljubešćica: - Cilj navedenog projekta bio je izgraditi komunalnu i elektroenergetsku infrastrukturu, a projekt je vrijedan 7,86 milijuna kuna. Izgradnjom infrastrukture, poduzetnici na području ove poduzetničke zone sad raspolažu s izgrađenih 5,800 m2 neto površine novih prometnica, 1.058 m2 oborinske kanalizacije i gotovo 1000 m javne rasvjete. Već sada zaključeno je 9 ugovora o prodaji parcela i samo 4 parcele ostale su dostupne za prodaju - rekao je Habijan.

 

 

Komentari