I službeno šef HDZ-a okreće za 360

Habijan o poštenju Kišića i Martinčević, nacionalnim manjinama i ne sasvim stranačkoj ekipi za izbore

Objavljeno: 20.04.2016. 20:58

Zadnja izmjena: 20.04.2016. 21:31

Foto: Alen Matušin

Stara simbolika ali nova retorika, riječi su koje možda ponajbolje opisuju izbornu skupštinu varaždinskog HDZ-a na kojoj je Damir Habijan, za kojega kuloari kažu da ime "neprijatelja u stranci", sa 117 od 121 glasa izabran za novog predsjednika HDZ-a u gradu, i to nakon što je više od godinu dana obnašao funkciju povjerenika. Time je ujedno i službeno završila Stričakova operacija rušenja "starog HDZ-a" uspostave novog, međutim izbor Habijana donio je možda zaokret kakvoga je malotko u HDZ-u očekivao.

Ponajbolje se to vidi iz Habijanova današnjeg obraćanja članstvu, gdje je po prvi put imao više prilike javno progovoriti o temama i stavovima koji nisu isključivo vezani uz gradsku problematiku, a prethodno je inzistirao da skupština bude javna, iako je prvotno najavljeno održavanje izbora unutar zatvorenih vrata. Počeo je s rukom na srcu dok je zasvirala himna, a onda je uslijedio govor u kojemu se dotakao nacionalnih manjina, govora mržnje, tolerancije i transparentnosti, ali najvećim dijelom govorio je o – oštroj unutarstranačkoj politici.

"Niste dobrodošli!"

- Svi koji su se iz osobnog interesa kandidirali za članstvo u gradskom odboru, nisu dobrodošli! To mora svima biti jasno jer ovo je novi HDZ. Godina dana do lokalnih izbora nije puno vremena. Neki možda pričaju da ćemo osvojiti izbore, ali u to sumnjaju. Svjestan sam da od 90.-ih nismo participirali u lokalnoj vlasti, ali sam siguran da ćemo to napraviti. Zato želim da se uključe svi članovi, ne samo izabrani, ali i nestranački ljudi jer trebamo apsolutno sve – rekao je Habijan.

Istaknuo je da razloge poput onoga da se "živi u takvoj sredini“ ili da njihova opcija "u gradu nije dobrodošla" smatra alibijem kojega su isticali "oni čiji su partikularni interesi bili važniji od interesa stranke i grada". Međutim, smatra da je gradsko povjerenstvo svojom aktivnošću u posljednjih godinu dana to promijenilo te na taj način etabliralo HDZ kao "lidera oporbe".

Obol manjina

- Zabranjene teme za nas ne postoje, još prošle godine otvorili smo aktualnu temu Termoplina i bili protiv prodaje čiji je cilj namirenje dugova aktualne vlasti. Otvorili smo pitanja poput dječjeg vrtića, sveučilišta, strategije razvoja... A ako ćemo raditi na taj način siguran sam da ćemo za godinu dana biti lider pozicije.U gradu vlada depresija, apatija i podijele i zato mi moramo raditi na zajedništvu – istaknuo je Habijan, a onda rekao da želi okupiti "apsolutno sve".

- Želim da pokažemo otvorenost jer za ovaj posao trebamo okupiti apsolutno sve. Želio bih spomenuti i pripadnike nacionalnih manjina, jer moramo imati u vidu da su oni dali svoj obol ovom gradu. Očekujem da ćemo s njima imati dobru suradnju i razvijati dobre odose. Govor mržnje u bilo kojem obliku ovdje nije dobrodošao – naglasio je više puta novi šef gradskog HDZ-a, a onda se osvrnuo i na protukandidate.

O protukandidatima

- Suprotstavit će nam se oni koji su grad u zadnjih šest godina bacili na koljena; oni koji su s njima bili donedavno zajedno, ali sada iz svojih osobnih interesa žele vratiti svoje pozicije, a biti će i onih koji neće prezati ni pred tim da formalno-pravno promijene svoje mjesto prebivališta kako bi ostvarili osobne ambicije – rekao je aludirajući na HNS, Nataliju Martinčević i Alena Kišića, zaključivši da HDZ „može dobiti protiv te ekipe“.

Komentari