obrazovanje i gospodarstvo

Habijan o programu visokog obrazovanja: 'Kroz 5 do 10 godina u Varaždinu očekujemo 8 tisuća studenata'

Objavljeno: 30.03.2017. 10:39

Zadnja izmjena: 30.03.2017. 10:39

Foto: Viktor Hranić

Budući da je obrazovanje, a posebice visoko obrazovanje prioritet programa Damira Habijana u njegovoj utrci za gradonačelnika na sljedećim izborima, danas je na konferenciji za medije predstavljeno 20 točaka Programa visokog obrazovanja i znanosti.

Habijan napominje kako je cilj programa da se u Varaždinu stvore uvjeti za upis do 8 tisuća studenata kroz 5 do 10 godina, dok, kako kaže, izjave njegove konkurencije da će se u 4 godine upisati do 15 tisuća smatra nerealnim.

Za dosadašnju gradsku vlast ističe kako do sada nisu imali dovoljno razumijevanja, ali ni volje da bi sudjelovali u Savjetu Sveučilišta u Zagrebu, kao ni da nisu predvidjeli dio koji se odnosi na infrastrukturu, potom je bio prisutan i nedostatak sluha upravnih odjela zaduženih za visoko obrazovanje.

Nova zgrada FOI-a i širenje Sveučilišta Sjever

Profesor Vjeran Strahonja s varaždinskog FOI-a je predstavio svih 20 ciljeva u kojem se Varaždin vidi kao regionalno središte visokoškolskog obrazovanja, koje mora imati više institucija za koje grad treba stvoriti uvjete i postići sinergijski učinak s gospodarstvom.

- 40% posto studenata koji ovdje završe obrazovanje, trebali bi i naći posao u lokalnom gospodarstvu i zato je važna sinergija obrazovanja i informatičkih, prerađivačkih, IT i kreativnih industrija. - rekao je Strahonja.

Nadalje, u vrhu ciljeva je potpora izgradnji nove zgrade FOI-a s velikom dvoranom od 500 mjesta, potom osiguranje prostora za širenje Sveučilišta Sjever, a veliki potencijal se vidi u programima cjeloživotnog obrazovanja, poslijediplomskih studija, dok će Gradska uprava raditi na privlačenju novih visokoškolskih institucija, a i stavljat će se naglasak na STEM područja.

Osiguranje dodatnog smještaja i prijevoza 

- Moramo puno raditi na programima politehnike. Industriji su potrebni stručnjaci takvog profila. – rekao je Strahonja.

Naravno, ističe Strahonja, nije zaboravljen ni Razvoj studentskog centra, programa privatnog smještaja, ali i upostavljanje dodatnih autobusnih linija, alternativnih oblika prijevoza, kao i subvencioniranje studentskog prijevoza.

U svom programu, Habijan ističe važnost Formiranja Savjeta za visoko obrazovanje Grada Varaždina, potom koordinaciju gradskih upravnih odjela, službi i komunalnih poduzeća, aktivno sudjelovanje gradonačelnika u Savjetu sveučilišta u Zagrebu, kao i Sveučilišta Sjever. 

 

Komentari