rasprava u saboru

Habijan: ''Seksističke izjave od strane nekih političara zaslužuju javnu osudu i kritiku''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.10.2020. 08:28

Zadnja izmjena: 09.10.2020. 08:29

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u četvrtak je u Hrvatskom saboru podržao Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2019. godinu.

U svojem izlaganju iznio je podatke koji se odnose na prosječni jaz u plaćama i mirovinama između žena i muškaraca u Republici Hrvatskoj, a koji iznosi 12,74%, što je manje od ukupnog postotka u EU prema kojem žene imaju 15,7% manju plaću od muškaraca. Prema njegovim riječima, rodno uvjetovana razlika u plaćama i njezini uzroci imaju eksponencijalno štetne posljedice za žene tijekom cijelog njihovog života, a kulminiraju razlikama u mirovinama koje su gotovo nego dvostruko veće od razlika u plaćama.

''Neprimjerene seksističke izjave''

Govorio je i o trendovima koji se tiču izvještavanja o ženama u politici, ali i o primjerima seksizma u izjavama javnih osoba: - I posljednjih dana na žalost imamo primjere neprimjerenih seksističkih izjava pojedinih javnih osoba, a tu prije svega mislim na političare. Stvara se dojam da takvim izjavama dobivate siguran medijski prostor i pozornost reflektora, no mišljenja sam da navedene izjave nisu prihvatljive u 21. stoljeću već zaslužuju javnu osudu i kritiku. Umjesto argumentiranog obrazlaganja vlastitih stavova u javnom prostoru prisutno je omalovažavanje drugih osoba što zasigurno nije prihvatljiv način komunikacije - rekao je Habijan.

Komentari