svečana sjednica

Na koga je Habijan mislio? 'Ucjene pojedinaca građani će znati vrednovati'

Objavljeno: 06.12.2022. 15:48

Zadnja izmjena: 06.12.2022. 15:52

Foto: Luka Šalamun

Svečane sjednice uvijek su prilika da se iznesu i političke poruke. Ispred HDZ-a danas su tako govorili zamjenica župana Silvija Zagorec te saborski zastupnik Damir Habijan kao izaslanik premijera.

Dok je Zagorec govorila svečarski i naglasila ulaganja Varaždinske županije na polju posebice zdravstva i obrazovanja, Habijanov govor bio je posve politički intoniran. Na tragu konferencije na kojoj je HDZ obznanio kako neće podržati proračun, Habijan je i ovom prilikom rekao:

- Tanka je granica između stvarne težnje za promjenama koje bi se trebale temeljiti na konkretnim rješenjima i destruktivne politike. Ta granica se sigurno zove odgovornost. U životu, pa tako i u politici odgovornost je prvenstveno na onima koji su preuzeli odgovornost za vođenje grada na temelju volje većine birača. Odgovornost za sobom vuče i teške odluke. Te odluke ponekad nisu popularne i kratkoročno mogu dovesti do gubitka biračke potpore, a dugoročno su usmjerene na razvoj i boljitak u sredini u kojoj djeluju. U slučaju da dio većine nije sklon i željan preuzeti odgovornost, onda je prije svega riječ o autodestrukciji. Prebacivanje odgovornosti na oporbu nije niti politički mudro, a niti životno logično – rekao je između ostaloga, aludirajući vjerojatno na dojučerašnju većinu koja je sada kod proračuna ostala sudržana.

Nije posve jasno na koga je Habijan aludirao u svojem zaključku, kada je rekao:

- Grad je kroz svoju povijest prolazio kroz uspone i padove, ali nakon više od devet stoljeća ostao je ponosan i prkosan. Stoga sam siguran da će partikularne interese i ucjene pojedinaca građani ovog grada znati prepoznati i vrednovati.

'Čehok je za mene bivši'

Podsjetimo, bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka gradska vlast proziva za ucjenu na županijskoj razini, kako HDZ ne bi podržao proračun. Habijan je pak o njemu obznanjujući odluku o tome rekao:

- Za mene je gospodin Čehok bivši gradonačelnik, osoba koja ne bi trebala doći u poziciju da vodi ovaj grad. 

Poznato da u dobrim odnosima nisu još od izbora.

Komentari