Habuš i Vlašić predstavili Aglomeraciju: Projekt vrijedan 260 milijuna kreće početkom 2016.

Objavljeno: 25.05.2015. 13:55

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 10:38

Foto: Siniša Sović

Ukupno 23 kilometra kanalizacijskog cjevovoda, 12 precrpnih stanica, sanacija dijela sjevernog i južnog kanalizacijskog kolektora, povećanje kapaciteta uređaja za pročišćavanje i III. stupanj pročišćavanja obuhvaća projekt Aglomeracije na području Grada Varaždina i pripadajućih naselja vrijedan 260 milijuna kuna, a radovi će započeti već početkom 2016. godine.

Projekt su u varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas predstavili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i direktor Varkoma Vlado Vlašić. Kako je naglašeno na konferenciji za novinare, ovim projektom Grad Varaždin će s pripadajućim općinama biti u potpunosti pokriven kanalizacijskom mrežom.

- Ono što je u svemu vrlo važno jest i nadogradnja samog pročistača vode, čime ćemo podići kvalitetu vode, a konačno ćemo riješiti problem kanalizacije na području cijelog grada, kao i problem oborinskih voda. Pred Gradom je jedan veliki projekt, ali i velike obveze, jer kako će se graditi kanalizacijska mreža, tako će Grad imati obvezu sanacije prometnica i nogostupa, nadamo se onom brzinom kojom će se graditi i kanalizacija - istaknuo je Habuš na prezentaciji projekta Aglomeracije Varaždin.

Sva naselja i Grad Varaždin pokrit će se sustavom kanalizacije. Uz Grad Varaždin, u projektu su obuhvaćena naselja Jalkovec, Črnec Biškupečki, Poljana Biškupečka, Gojanec i Zbelava. Od bitnog je značaja i jugozapadni kolektor Grada Varaždina.

- Taj kolektor od izuzetnog je značaja za kontinuiranu kvalitetnu odvodnju mješovitih otpadnih voda južnog područja grada, a isti će omogućiti i transport sanitarnih otpadnih voda dijela zapadnog područja Aglomeracije Varaždin. Sanirat će se postojeći kanalizacijski kolektori sjevernog i južnog područja grada Varaždina, a nadogradit će se i sam pročistač vode. Projektirana je temeljita rekonstrukcija postojeće tehnologije, opreme i građevina mehaničkog i biološkog uređaja s povećanjem kapaciteta i dogradnjom III. stupnja pročišćavanja - najavio je direktor Varkoma Vlado Vlašić.

Radovi započinju već početkom 2016. godine, a završiti trebaju do kraja 2018, s obzirom na to da je rok izgradnje fiksni, a investiciju financiraju europski fondovi u iznosu 70 posto, a ostatak Ministarstvo, Hrvatske vode, Grad Varaždin i Varkom kao investitor.

Komentari