Habuš: Nema mjesta nikakvoj panici, ova mjera je samo dokaz da smo savjesna vlast

Objavljeno: 05.02.2015. 13:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: FOTO Alen Matušin

Sedneju si muž i žena u nedjelju za ručak i pogledaju v novčanik. Veli muž, čuj stara, nemamo hiljadu kuna nego imamo 700, pa one cipele koje sam mislil kupiti ovaj mesec, kupil bum drugi.

Tim riječima gradonačelnik Goran Habuš pokušao je na današnjoj konferenciji za medije plastično objasniti jučer donesenu odluku, odnosno mjeru privremene obustave izvršenja proračuna Grada Varaždina.

- Zaista nema mjesta nikakvoj panici, kao što se to pokušalo prikazati naslovima poput onoga da je Grad Varaždin pred bankrotom. Riječ je o operativnoj mjeri koja je za mojeg mandata donesena i 2012. godine, a moj prethodnik ju je konzumirao 2007. i 2010. godine - rekao je Habuš, ističući da bi stvaranje neutemeljene panike moglo odbiti potencijalne ivestitore i utjecati na kandidaturu grada za Eurospku prijestolnicu kulure, što bi, kako je rekao, bila veća šteta nego da stanje kakvo jest ostane do kraja godine.

- Kod donošenja proračuna rekli smo da je teško projicirati koliki će biti efekti Vladine porezne reforme. Išli smo očekivanim manjkom od 7,5 do 8 milijuna kuna, ali pravu situaciju znati ćemo tek nakon prvog tromjesječja. Neki će tek tada "podvuči crtu", a mi smo je odlučili podvuči sada je su prihodi od poreza u odnosu na prošlu godinu manji od planiranih. No, kada bi ovakva situacija i ostala, eventualno smo pogriješili 1,5 posto jer smo planirali 700 ili 750 tisuća kuna manjka.

Kako je nadalje Habuš rekao, alternativa takvoj odluci bio bi rebalans proračuna, sazivanje sjednice Gradskog vijeća ili "usmeni dogovor" s pročelnicima, što nisu htjeli jer upravo ta odluka, kaže Habuš, je dokaz tomu da Grad ima savjesnu i odgovornu vlast koja na dnevnoj bazi prati proračun i sukladno tomu reagira.

- Ni od čega se ne odustaje, a sve dotacije koje će privremeno biti smanjene, ukoliko će to biti moguće, a prijašnjih godina je bilo, nadoknadit će se. Molim vas zato da se ne diže panika, je za to nema razloga. Vijećnike smo, pak, obavijesti iz razloga što je to naša zakonska obveza.

Pročelnica Upravnog odjela za financije Mirela Ivanković još je nadodala da je riječ isključivo o mjeri vezanoj uz analizu odraza izmjena Zakona o porezu na dohodak tijekom prvog mjeseca, napomenuvši da će se pravo stanje moći utvrditi tek kroz sljedeća dva mjeseca te da nakon takve mjere obično slijedi rebalans.

- Postavljala su se pitanja o utjecaju mjere na vrtiće i škole, međutim ona se ne odnosi na ugovorne i zakonske obveze. Za vrtiće i škole postoje i minimalni zakonski standardi, a ono što je na taj način propisano ne može se smanjiti. Eventualno se mogu smanjiti obveze koje su u dijellu izvan ili iznad standarda. Utjecaja na redovno funkcioniranje gradskih ustanova ne bude - rekla je Ivanković.

Komentari