Habuš pokleknuo: Dajte mi još dva mjeseca i spremajte se za prijevremene izbore

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 20.10.2015. 14:04

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:20

Foto: Siniša Sović

Dajte mi još dva mjeseca da živim u uvjerenju da ću riješiti problem s varaždinskim smećem kojim se bavim već tri godine, a onda se spremite za prijevremene izbore, izjavio je emotivniji nego inače, gradonačelnik Goran Habuš na današnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća...

Naime, nakon što su se  o fijasku sa zbrinjavanjem nagomilanog baliranog otpada u Brezju očitovali vijećnici svih političkih opcija, osim onih iz redova HNS-a, postalo je sasvim izgledno da varaždinski gradonačelnik Goran Habuš više nema njihovu podršku.

Najkasnije do izglasavanja proračuna pokazat će se da vladajuća koalicija u Gradu više uopće ne funkcionira, naglasio je nezavisni vijećnik Robert Podolnjak.

- Nevjerojatno je kako se nabacuju blatom jedni na druge. Toga nema nigdje drugdje u Hrvatskoj. Pale su maske i problem s otpadom se radi predstojećih izbora neće brzo riješiti. Ne vjerujem izvršnoj vlasti i Gradsko vijeće je to koje mora riješiti problem – rekao je Podolnjak.


Izrazio je i bojazan kako Ministarstvo zaštite okoliša ima svoje skrivene interese da Varaždin samostalno ne riješi problem s baliranim otpadom.

Da vertikala vlasti u Gradu puca po šavovima jasno se vidjelo iz reakcije Gorana Habuša, nakon što je vijećnica Križan Ljubica ispred kluba SDP-a obrazložila njihovo viđenje problema s gospodarenjem otpadom u Varaždinu.

- Zašto se do danas niste uključivala u tu problematiku? Pa vi i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović ste iz iste stranke - poručio je Habuš  vijećnici Križan.

Inače, na izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća bili su pozvani ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i Fonda Sven Müller. No, nisu se pojavili, a kako doznajemo svoj ne dolazak opravdali su zauzetošću.

Iako je na sjednici varaždinski gradonačelnik Goran Habuš višekratno ponavljao već poznatu tezu o tome kako „lažu ministar zaštite okoliša i direktor Fonda za zaštitu okoliša“, radi kojih, po njemu, nije riješeno sufinanciranje zbrinjavanja otpada, vijećnici mu uglavnom nisu povjerovali.



Primjerice, Marijan Cingula podsjetio je okupljene vijećnike da su godinama lažno uvjeravani „da je zahvaljujući izvanrednoj suradnji s resornim Ministarstvom sve pod kontrolom.

- Sada nam odjednom gradonačelnik situaciju predstavlja u drugom svijetlu i citira tekstove novinara koji nisu primjereni za arbitražu u sukobu Grada Varaždina i Ministarstva zaštite okoliša – istaknuo je Cingula kojem je neprihvatljivo da gradonačelnik traži od njega i ostalih vijećnika da stanu iza njega.

To ne dolazi u obzir, dodao je, i ustvrdio kako je „jedino rješenje da gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici podnesu ostavku“.

Na izvanrednoj sjednici vijećnici su prihvatili predloženi Zaključak o upućivanju upita Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u pogledu koncesije za odlaganje baliranog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina.    

Novinarima se nakon njenog završetka ispred gradske Vijećnice obratio predsjednik Povjerenstva HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan rekavši kako je verikala grad – županija – nikada nije zaživjela i kako danas svjedočimo njenom potpunom krahu.

- Gradska vlast je potpuno zakazala u rješavanju problema sa smećem. Prijevremeni izbori su izgledni i HDZ će istaknuti svojeg kandidata - naglasio je Habijan dodavši kako njegova stranka ne likuje zbog novonastale situacije.    
 

Komentari