STRIČAK KANDIDAT ZA ŽUPANA?

Hamletovske dvojbe šefa HDZ-a

Navodno je samo pitanje dana kada će Anđelko Stričak biti imenovan HDZ-ovim kandidatom za župana...
Objavljeno: 10.02.2021. 19:41

Zadnja izmjena: 10.02.2021. 20:21

Foto: Ilustracija: Luka Šalamun / Facebook: Anđelko Stričak

Oni koji ovih dana susreću šefa županijskog HDZ-a, kažu da mnogo vremena provodi na obroncima Kalničkog gorja u rodnome Čanjevu i razmišlja. Hladnoća bistri glavu, a pregršt fotografija koje je posljednjih dana Stričak objavio na Facebooku plod su upravo toga…

Ono pak oko čega Anđelko Stričak razbija glavu, još uvijek je pitanje HDZ-ova kandidata za župana, kojeg i dalje nema. Nema ga niti nakon što je obavljena serija sastanaka sa svim HDZ-ovim načelnicima, kao i gradonačelnikom Novog Marofa Sinišom Jenkačem, koji je već ranije obrazložio vlastiti odgovor koji je, kao što je poznato, negativan.

I što sada?

Odlučit će, kao smo već pisali, središnje tijelo stranke, ali jedina dva imena koja su preostala su ona: predsjednika županijskog HDZ-a Anđelka Stričaka i predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana. Upravo Stričak bi trebao biti HDZ-ov kandidat za župana, a Damir Habijan kandidat za njegova zamjenika. Kada će to biti i službeno, navodno je tek pitanje dana.

Koja su druga pitanja?

Situacija je poprilično složena.... HDZ dosada nije ulazio ni u kakve posebne konfrontacije s aktualnim županom, zbog čega Anđelko Stričak sada smatra da je njegova pozicija "nezahvalna". Protivnički tabor predbacuje mu da je tome krivac "nitko drugi nego on"; da je trebalo "graditi kandidata" (Jenkača); da je "kolaborirao s Čačićem"; ali njegov odgovor navodno je uvijek isti i glasi:

- Tako se branila saborska većina.

Agenda da je HDZ Varaždinske županije permanentna žrtva saborske većine – još od Ive Sanadera, preko Jadranke Kosor, sve do Andreja Plenkovića – nije nikakva naročita novost. Hipotetski gledano, zaista se može postaviti pitanje: što bi se dogodilo s jednom rukom reformista, da se Radimir Čačić i HDZ-ov kandidat zaista nađu u tijesnoj borbi za mjesto župana? Koliko bi tada stajala HDZ-ova eventualna pobjeda i tko bi morao platiti HDZ-ov eventualni poraz?

No sada... tri mjeseca prije izbora... tko je čemu kriv... i što bi bilo kad bi bilo...

„Zar je važno tko je kriv?“, pjeva Severina.

Karte se miješaju prije ali i poslije izbora.

U nastavku možete pogledati fotografije koje na svojem Facebook profilu objavljuje Anđelko Stričak: